Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A morális felelősség metafizikája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Morális felelősség, érdem és kontroll

A morális felelősség metafizikája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Morális felelősség, érdem és kontroll

A morális felelősség metafizikája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
25%
2.500 Ft 1.875 Ft
Menny.:db

A morális felelősség metafizikája

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Kierkegaard Soren

A jelenkor kritikája

„…a közönségesség azzal végződik, hogy – mint ahogy a Dalai Láma ürülékét tisztelik – a söpredék első jöttmentjét imádják, vagy saját magukat látják benne imádattal; olyan viszonyulás ez, amely a demokráciában megfelel annak, mintha a monarchiában a császári koronát aukcióra bocsátanák.” Ezeket a sorokat Kierkegaardtól A jelenkor kritikája című műben olvashatjuk.

1.890 Ft 1.418 Ft
Gyártó: Kassner Rudolf

Az emberi nagyság elemei

Két esszé

Rudolf Kassner annak a múlt század végén induló írónemzedéknek volt egyik jeles képviselője, amelyik olyan nagy humanista szellemeket adott Európának, mint Paul Valéry, André Gide, Rainer Maria Rilke, Thomas Mann, Hermann Hesse, T. S. Eliot…

1.900 Ft 1.425 Ft
Gyártó: Tallár Ferenc

...és... - Struktúra és communitas

A kötet Machiavelliről és Carl Schmittről, a keresztény eszkatológiáról és az individualizmus-kommunitarizmus vitáról szóló írásait ez a kérdéskör, az és kérdésköre fűzi egybe.

1.900 Ft 1.425 Ft

Leírás

A könyv amellett érvel, hogy a morális felelősség nem lehet összeegyeztethető a természeti törvények determinisztikusságával, mivel a morális felelősség feltétele egy olyan erős kontroll, ami csak akkor teljesülhet, ha a cselekvők olyan szubsztanciák, melyek választásai nem előzetesen determináltak. Ehhez a konklúzióhoz a szerző, Bernáth László, a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének tudományos segédmunkatársa a morális felelősség, az érdem, a morális hibáztatás és a kontroll fogalmainak elemzésén keresztül jut el. A könyv egyik legfőbb belátása, hogy ha nem rendelkezünk közvetlen metafizikai kontrollal afölött, hogy melyik lehetséges hatásmechanizmust indítsuk el, akkor sem magunkat, sem másokat nem kontrollálhatjuk jobban, mint egyes kifinomult gépek, melyek viszont velünk ellentétben nem rendelkeznek mentális állapotokkal. Ha pedig nem vagyunk képesek magasabb szintű önkontrollra, mint a gépek, akkor mi sem lehetünk morálisan felelősek semmiért sem.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Bernáth László
Megjelenés 2019
Terjedelem 202 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 9789634144496
Sorozat Argumentum sorozat

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!
Arrow Forward