Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hírek

Karácsony a könyvek ünnepe

A könyvajándékozás története

Könyvet ajándékozni mindig jó, és nemcsak azért, mert könnyű becsomagolni...

Az ünnepek közeledtével mindenkit az ajándékválasztás gondolata foglalkoztat. A tech-világ és a ruhaipar évről évre újabb darabok megvételére késztet, de van egy ajándék, ami egy életre szól: a könyv. A kiadók világában ez az egyik legmozgalmasabb időszak. Izlandi nyelven külön szó is van erre: „Jólabókaflóðið.”, azaz karácsonyi könyvözön, mivel a szigetországban különlegesen erős a könyvajándékozás hagyománya.

Karácsony a könyvek ünnepe

A jelenség nem új és nem is skandináv sajátosság. Már az első papírkönyvek születése előtt, az ókori római költő, Martialis is könyveket ajánlott a mi karácsonyunkhoz meglepően sok szempontból hasonlító Saturnalia ünnepekre ajándékként: Ovidius különleges, pergamenre írt Átváltozások című művét, Titus Livius történeti munkáit tartalmazó tekercseket és különböző könyvekhez kapcsolódó tárgyakat, tartódobozokat és díszes fa könyvfedeleket.

Tárgy és lélek

A középkori ajándékozási szokásokban is központi szerepet játszottak a könyvek. A kéziratok, kódexek értékét nemcsak a könyv mint ritka és becses tárgy adta meg, hanem a benne rejlő szöveg személyes és társadalmi megbecsültsége. A tárgy és a szöveg elkülönülő aspektusai ma talán még jobban megfigyelhetők, hiszen az e-könyvek elterjedésével ténylegesen elvált egymástól a könyv e két jellemzője. A közelmúlt piaci folyamataiból is jól látszik, hogy a karácsonyi időszakban a hagyományos papírkönyvek iránt továbbra is jóval nagyobb a kereslet.

A karácsony spirituális ünnepből vált üzleti lehetőséggé, a könyvajándékok pedig bizonyos fokon megtartják az alkalom a spirituális jellegét. A 18. századi hirdetéseket visszanézve az ajánlott, reklámozott karácsonyi termékek több mint fele könyv volt, és a viktoriánus korban az angolszász sajtó már rendszeresen közölt karácsonyi könyvválogatásokat, ajánlókat és kifejezetten ajándéknak szánt díszes köteteket.

Több mint tudás

Egy európai olvasási felmérés keretén belül végzett kutatásban Prof. Brigitte Ouvry-Vial médiakutató az olvasást a társas értékek reprezentációjaként mutatja be, ami mind a személyes, mind a társadalmi fejlődéshez hozzájárul. Az olvasás motivációja eltolódott az ismeretszerzési célú tevékenységtől a kulturális élmény és a szabadidős aktivitás felé. Az olvasásról kialakított kép már összekapcsolódik a pszichológiai jólléttel és öngyógyítással is, amit a könyvekben foglalt tudás elősegít.

A könyv és az olvasás élménye többet jelent az ismeretek átadásánál. A könyvek az egyéni ízlést és az egész személyiséget tükröző kollekcióként is funkcionálnak. A könyv, amit karácsonyi ajándékként választunk a szeretteinknek, igazán személyes ajándék lehet, és rengeteget elárul arról, milyen viszony fűz össze bennünket. És ironikus módon az online meetingek világa csak még nyomatékosabbá tette a könyvek ezen szerepét, amit jól mutat a háttérként gondosan beállított credibility bookshelf avagy magyarul „hitelességi könyvespolc” újsütetű fogalma.

Tartsd fent a tradíciót!

A könyvek ajándékozása hosszú történelmi múltra tekint vissza, és nem valószínű, hogy ez a jövőben változni fog. Fogadjuk meg Martialis ajánlását! Lehet, hogy ma már nem Ovidius kutyabőrre rótt sorai a jelentik e legmegfelelőbb példát, de összeállításunkban biztosan találsz olyat, ami tökéletes ajándék lehet annak, akit szeretnél meglepni az ünnepek alatt. Sok sikert a válogatáshoz!

Arrow Forward