Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:

A könyv stúdiumszintű ismeretterjesztő írások, folyóiratcikkek kaleidoszkópszerű gyűjteménye.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Tudományos kaleidoszkóp

Gyártó:

A könyv stúdiumszintű ismeretterjesztő írások, folyóiratcikkek kaleidoszkópszerű gyűjteménye.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Tudományos kaleidoszkóp

Gyártó:

A könyv stúdiumszintű ismeretterjesztő írások, folyóiratcikkek kaleidoszkópszerű gyűjteménye.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
Címkék:
Maksay Gábor
20%
2.790 Ft 2.230 Ft
Menny.:db
Gyártó:

A könyv stúdiumszintű ismeretterjesztő írások, folyóiratcikkek kaleidoszkópszerű gyűjteménye.

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Szász Éva

Xántus János írásai

 A humánetika és a természetvédelem megközelítéséből

"A polihisztor Xántus János a XIX. században élt és tevékenykedett. A szerző meggyőződése szerint: ,,olyan időszak volt ez a humán történelem során, amelyben nemcsak az emberi tevékenység sokfélesége, alkotóképességének kibontakozása teremtődött meg,hanem megalapozódott az erőfölényre épülő, az egész földi bioszférát érintő, pusztítást is magában hordozó gondolkodásmód." 

2.200 Ft 1.760 Ft
Gyártó: Pierre Rabhi

Hogy megmaradjon az élet

1974 táján különös csapás híre rázta meg a világot. Egész erdők pusztultak el állva. A végtelenségig repedezett földön agonizáló állatok és tetemek hevertek szerteszét, legyőzve. Pierre Rabhi Burkina Fasóban, a Száhel-övezet déli részén vágott bele a sivatag visszahódításába. Évtizedes munkájáról szól ez az egyszerre kalandos és lírai életregény.

2.300 Ft 1.840 Ft

A társadalmi metabolizmus

A fejlett gazdaságok anyagáramlása

A Magyarországon most első ízben közzétett részletes elemzés bepillantást nyújt az Olvasónak a fejlett ipari társadalom szükségleteinek kielégítését szolgáló anyagáramlások elemzési módszereibe és az OECD-országok e témakörben eddig megjelent összefoglaló vizsgálataiba. Nyilvánvaló, hogy egy kis, nyitott és viszonylag nyersanyagszegény ország számára fontos annak feltárása, hogy kevesebb és hatékonyagg anyag- és energiafelhasználással hosszabb távon miként alakítható ki egy versenyképesebb és a környezetet kevésbé terhelő gazdaság. E kötet azzal a szándékkal készült, hogy alapvetően az OECD-országok tapasztalatainak bemutatásával segítse a különböző közpolitikák, különösen a környezetpolitika hatékonyabb megalapozását.

2.100 Ft 1.680 Ft
Gyártó: Antal Z. László

Klímaparadoxonok

Az éghajlatváltozással foglalkozó tudományos eredmények, politikai, illetve civil programok és viták elemzésével, a Magyarországon és az Egyesült Királyságban készített kormányzati és helyi szintű klímastratégiák megvalósítását segítő illetve akadályozó feltételek vizsgálatával kerestem a választ a kérdésre. Arra a következtetésre jutottam, hogy a modern társadalmakban olyan feloldhatatlan ellentmondások – klímaparadoxonok – alakultak ki, amelyek megakadályozzák az éghajlatváltozás kockázatainak csökkentését. A könyv végén bemutatom azokat a lehetőségeket, amelyek esélyt kínálnak a klímaparadoxonok feloldására és arra, hogy a vizsgált két országban – és más az országokban is – a társadalom és a természet között helyreálljon az egykori harmonikus viszony.

2.100 Ft 1.680 Ft
Gyártó: Antal Attila

Ökopolitika, ideológia, baloldal

Korunk ökológiai válsága alaposan átalakítja mindennapjainkat s azon keresztül mindennapi gondolkodásunkat is. Ami fontos volt a múltban, mára elenyészett, s olyan új dolgok tágítják horizontunkat, amire tegnap még csak gondolni sem mertünk. Ez a paradigmatikus fordulathatással volt a politikai ideológiák világára is.

1.990 Ft 1.590 Ft
Gyártó: Pierre Rabhi

Pénzt akarunk, vagy életet?

Pierre Rabhi a kortárs ökológiai gondolkodás egyik legnagyszerűbb alakja, aki tízezrek életébe hozott változást Afrikától Indiáig. Mint Yehudi Menuhin írja róla: „Ez az egyszerű életszentségű, tisztán és világosan gondolkodó ember, akinek költői szépségű nyelvezete izzó szenvedélyről tanúskodik, saját verítékével termékenyítette meg a meddő földeket.” Ez a kötet filozófiai és bölcseleti írásait gyűjti egybe.

1.990 Ft 1.590 Ft

Leírás

A könyv stúdiumszintű ismeretterjesztő írások, folyóiratcikkek kaleidoszkópszerű gyűjteménye. Az első rész a természettudományok és a társadalom kapcsolatáról szól. A második rész korszakalkotó tudósok portréján keresztül mutatja be a modern kémia születését; az idegingerület átvitelének kémiai természetét; a gyógyszerkutatás receptorelméletét; az első receptorszerkezetért kapott kémiai Nobel-díjat; félreértett korszakos kísérletek helyes értelmezését. Szemlélteti a tudományágak kölcsönhatásának fejlődéstörténetét. A harmadik, élettani rész összefüggésbe hozza az alkohol hatását receptoraival; a molekuláris ökológiát a feromonok és jelfogóik közti kémiai kommunikációval jellemzi; a szimmetriát szemlélteti a tudomány és művészet területein; bemutatja, hogy szimmetrikus alegységszerkezetű jelátviteli fehérjék aktivációja átmeneti szimmetriasértéssel jár együtt. És végül, mi az idő?

 

Maksay Gábor az ELTE vegyésze, a biológiai tudomány doktora, aki a sztereokémia, bioorganikus kémia, enzimológia, farmakokinetika, neurobiokémia, receptortudomány, molekuláris farmakológia, elektrofiziológia és nanobiológia területén kutatott, mindvégig az MTA Kémiai (átszervezve az ELKH) Természettudományi Kutatóközpontjában. Érdeklődési területei: filmművészet, tenisz, szimmetria, ismeretterjesztés, mininovellák, tudománytörténet, interdiszciplinaritás, ismeretelmélet, filozófia.

 

„Egy humanista természettudós írásai művészi alkotásokról és tudományos felfedezésekről. Örömmel ajánlom...” 

Hudecz Ferenc (akadémikus)

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Maksay Gábor
Megjelenés 2023
Terjedelem 110 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-995-8
Arrow Forward