Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Molnár Tamás pályarajza és filozófiájának alapelvei

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

A rend bástyái

Molnár Tamás pályarajza és filozófiájának alapelvei

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

A rend bástyái

Molnár Tamás pályarajza és filozófiájának alapelvei

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.200 Ft
Menny.:db

Molnár Tamás pályarajza és filozófiájának alapelvei

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Kicsák Lóránt

Aporiák próbatétele

Az Aporiák próbatétele tizenkét tanulmánya a jelenkori filozófiai viták tizenkét alapproblémáját mutatja be: a filozófia mint teória és mint performativitás kérdésétől ember és természet viszonyának kérdésén át a társadalmi tervezés és a totális állam aporiáin keresztül egészen a tolerancia és másság elvi és gyakorlati határainak kitapogatásáig.

Maga a címbéli kifejezés, pontosabban az általa megjelölt törekvés, illetve az ennek révén előidézett gondolati és egzisztenciális tapasztalat Jacques Derrida filozófiai tevékenységének központi eleme. Bár a szövegek közül kettő tárgyalja kifejezetten a dekonstrukció filozófiáját, a dekonstruktív éthosz mindegyik írást áthatja. Áthatja, hiszen, Derrida önértelmezése szerint, a dekonstrukció nem filozófia, nem tudomány, nem módszer, nem doktrína, nem is mechanikusan alkalmazható értelmezői vagy kritikai eljárás, hanem egy különös készenlétre épülő attitűd manifesztációja.

Aporia, ez a filozófia ősi rétegéből ránk hagyományozódott szó valójában a filozofálás eredendő tapasztalatát nevezi meg: a határaira kifuttatott gondolkodás elakadásának, egy helyben toporgásának a tapasztalatát, amely a könyv filozófus hőseinek mindegyikét elérte előbb vagy utóbb, köztük Nietzschét és Heidegger, Husserlt és Mannheim Károlyt, Vajda Mihályt és Jacques Derridát.

Kicsák Lóránt a XIX. és XX. századi német és francia filozófia kutatója, az Egri Eszterházy Károly Főiskola docense. Jacques Derrida műveiből készült fordításai (Az idő adománya, 2013; Bitangok, 2015; Törvényerő, 2016) a francia filozófus egyik legértőbb magyar tolmácsolójává tették. Kutatási területén belül az utóbbi időben különös hangsúlyt kapott a performativitás elmélete és Michel Foucault filozófiai életműve.
3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Ullmann Tamás

Az értelem dimenziói

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: George Berkeley

Tanulmányok az emberi megismerés alapelveiről és más írások

Az Argumentum sorozat újabb kötete Berkeley filozófiai főműveinek és kisebb tudományelméleti írásainak második, jórészt változatlan kiadása. 
3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Pavlovits Tamás

Logika és gondolkodás

A megismerés elméletei a korai felvilágosodásban

 

 

 

 

3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Czétány György

A transzcendentális probléma

Három szintézis harca egy konzisztens valóságért
3.300 Ft 2.640 Ft

A dolgok (és a szavak)

A fenomenológiai kutatás kortárs problémái 

Vissza a dolgokhoz! – ez volt a fenomenológiai mozgalom jelszava. A cél: elfogulatlanul, a megcsontosodott, felül nem vizsgált fogalmi rendszerektõl megszabadulva vizsgálni magát a tapasztalatot, melyben a dolgok adódnak. Az elmúlt évszázadban azonban kiderült, hogy a szavak nem zárhatók ki a filozófiai kutatásból, számot kell vetni az idõközben hagyománnyá nemesedett-rögzült fenomenológiai szövegekkel csakúgy, mint egyéb filozófiai irányzatok és más tudományok eredményeivel.

 

3.300 Ft 2.640 Ft

Leírás

Pánczél Hegedűs János - egyetemi tanulmányait Szegeden, Pécsett és Budapesten folytatta. Éveken keresztül tartott történelem és kommunikáció témakörökben előadásokat a Metropolitan Egyetemen, majd elvégezte a Történelemtudományi Doktori Iskolát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ahol a Politológia Tanszéken szemináriumokat is tartott. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóközpontjának volt sokáig ösztöndíjas kutatója, itt kezdte el kutatni Molnár Tamás politikai filozófiáját.

A kilencvenes évek végén látogathatta Molnár Tamás kurzusait Budapesten, majd éveken keresztül kapcsolatban is maradt a professzorral. Interjút készített vele, és recenziókat írt frissen megjelent köteteiről. Molnár Tamás halála után több évi kutatómunka eredményeképp tanulmányokban, interjúkban és előadásokban igyekezett összegezni a politikai filozófiájának alapelveit. Munkájának eredménye 2019-ben látott először napvilágot önálló kötetben, amelynek javított, bővített és átszerkesztett új kiadását tartja a kezében az olvasó, a szerző reményei szerint méltó módon tisztelegve ezáltal a jobboldal legnagyobb magyar filozófusának életműve előtt.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Pánczél Hegedűs János
Megjelenés 2022
Terjedelem 314 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 9789634148838
Arrow Forward