Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:

Notitia montium et locorum viniferorum Zempleniensis, 1798

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szirmay Antal

Gyártó:

Notitia montium et locorum viniferorum Zempleniensis, 1798

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szirmay Antal

Gyártó:

Notitia montium et locorum viniferorum Zempleniensis, 1798

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
Címkék:
Szirmay Antal
20%
6.990 Ft 5.600 Ft
Menny.:db
Gyártó:

Notitia montium et locorum viniferorum Zempleniensis, 1798

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Az elkerülhetetlen

Az ​elmúlt két évtizedben fokozott érdeklődés mutatkozott Magyarországon a vallások iránt, ez ösztönzően hatott a vallásantropológiai kutatások felélénkülésére a néprajz, a kulturális antropológia, de más, ebben a témakörben jelentős hagyománnyal bíró tudományok körében is, mint az orientalisztika, a finnugrisztika, a történettudomány és a szociológia.

5.900 Ft 4.720 Ft

Hiedelemszövegek Székelyföldről

Gagyi József anyagát Dyekiss Virág rendezte; szövegeit gondozta, egységesítette és a gyűjteményt tárgy- és helységnévmutatóval látta el. A szerzők e kötettel a Székelyföld múltbeli hiedelemvilágának eleddig legnagyobb szabású gyűjteményét hozták létre. Ezzel nélkülözhetetlen adatanyagot szolgáltatnak a folklorisztikai, antropológiai kutatások számára, de az erdélyi magyar kultúra múltja iránt érdeklődő szélesebb olvasóközönségnek is tanulságos olvasmányt nyújtanak.

5.990 Ft 4.790 Ft
Gyártó: Takács György

Az én lelkemmel elfújlak

A magyarcsügési ráolvasófüzetek

A kötetben bemutatott kéziratos füzetekbe 1894 és 1933 között jegyzett le magyar és román imákat, ráolvasókat a magyarcsügési Gábor János (1870-1957). A magyar fonetikai készlettel leírt román "deszkentálásokat" torokgyík, kígyómarás, sebláz, orbánc, "lóorbánc" gyógyítására, gonoszok távoltartására és rontások visszafordítására, a magyar ráolvasókat pedig tejelvétel és rontás ellen, továbbá ijedtség eltávolítására tartották alkalmasnak. A ráolvasók némelyike szintén unikális jellegű. Amint a szerző, Takács György megállapította, ezek a 19. század gyimesi határvidékének szinkretikus vallási viszonyait idéző szövegek nem írott előképekből, hanem a helyi szájhagyományból erednek. A füzetek a csángó műveltség alfabetizmusát villantják fel: a segítségükkel betekinthetünk egy, a korabeli gyimesi vidéket ráolvasóival járó "tudományos" vernakuláris vallásosságának magyar és román néphit-elemekkel telített mélységeibe.

5.990 Ft 4.790 Ft
Gyártó: Takács György

Elindula boldogságos szép Szűz Mária

Ráolvasók a régi Csíkszékről

Az olvasó e köteten keresztül egy töredékeiben még ma is élő, valamikori gazdag hiedelemvilág dokumentumaiba nyerhet bepillantást, amikor ezeknek a "hasznos" szövegeknek még komoly szerepük volt a mindennapi élet szükséghelyzeteiben. Ezen túl egy költői szépségekben is bővelkedő szövegvilág is elénk tárul a könyvből, amelynek példáit a "huszonnegyedik órában" sikerült rögzítenie Takács Györgynek.

5.990 Ft 4.790 Ft

Számvetés és tervezés

A néprajztudomány helyzete és jövője a 21. században

5.990 Ft 4.790 Ft
Gyártó: Nagy Zoltán

Egy folyó több élete

Hantik és oroszok
a nyugat-szibériai Vaszjugán mentén

 

5.990 Ft 4.790 Ft

Leírás

Ebben a kötetben Szirmay Antal (1747-1812), a tudós zempléni nemes életművének egy alig ismert oldalát dolgozzuk fel. Notitia... montium, et locorum vi-niferorum... (1798) című, röviden Hegyalja-Ismertetésnek nevezhető, Bél Mátyás hatását tükröző könyve az első igazán részletes mű a tokaj-hegyaljai borvidékről. A könyv földrajzi-helytörténeti részében nemcsak a 18. század végi borvidékről nyújt leírást a szerző, hanem húsz település történetét is tárgyalja, és összegyűjtött adatainak, hivatkozásainak elemzése azt mutatja, történészként is az eddiginél komolyabban kell vennünk Szirmayt. A könyv másik részében számos szempontból járja körül a hegyaljai szőlészet és borászat témakörét, a borvidék létrejöttének kérdésétől a szőlészeti munkák részletezésén át a növényi arany rejtélyéig. A szőlőművelésről 1810-ben kiadott egy még részletesebb és immár magyarul írt kézikönyvet, A tokaji, vagy is hegyallyai szőllőknek ültetéséről... címmel, és ezzel végleg biztosította helyét a tokaji bor legnagyobb 18-19. századi szakíróinak sorában.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Szirmay Antal
Megjelenés 2022
Terjedelem 464 oldal
Kötészet keménytáblás
ISBN 9789634149392
Sorozat Europica Varietas Tokajensis - Fontes
Arrow Forward