Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:
Funkcionális kognitív elemzések Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szaknyelvi szemantika

Gyártó:
Funkcionális kognitív elemzések Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szaknyelvi szemantika

Gyártó:
Funkcionális kognitív elemzések Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
2.990 Ft 2.390 Ft
Menny.:db
Gyártó:
Funkcionális kognitív elemzések Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Farkas Ildikó

A japán modernizáció ideológiája

 

FARKAS MÁRIA ILDIKÓ egyetemi docens történelem, angol és japán szakon végzett az ELTE-n, majd történelemtudományból szerezte meg PhD fokozatát. A KRE BTK Keleti Nyelvek és Kultúrák szak oktatója, oktatási és kutatási területe a modern japán történelem, a japán-magyar kapcsolatok története, a japán kultúrtörténet és összehasonlító kultúratudomány.

 

2.300 Ft 1.840 Ft

Dráma a tanteremben

Történetek cselekvő feldolgozása

 

2.490 Ft 1.990 Ft

A III. szibillakönyv

Irodalmi és teológiai bevezetés
2.490 Ft 1.990 Ft
Gyártó: Kövi Zsuzsanna

Az alternatív ötfaktoros személyiségmodell és a személyiségklaszterek

A könyv a pszichobiológiai alapokon nyugvó alternatív ötfaktoros személyiségmodellt és a modellen alapuló Zuckerman–Kuhlman–Aluja személyiségkérdőívvel kapcsolatos változó- és személyorientált kutatásokat mutatja be. Célja, hogy a kérdőív alapját képező faktoranalitikus szemléletet összehasonlítsa egy újfajta személyorientált megközelítéssel, amely révén a tipikus személyiségprofilok, -klaszterek feltárhatóak. A könyv olyan kutatásmódszertani példákat is kíván nyújtani, amelyek nemcsak a személyiségpszichológia, hanem más tudományok (például orvostudomány és szociológia) művelői számára is hasznosak lehetnek. A könyv a példák mellett sok gyakorlati tanácsot és útmutatót is tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan készíthetőek el a modern személyorientált klaszterelemzések. Ily módon az olvasó lépésről lépésre megtanulhatja, hogyan végezhet modern klaszterelemzéseket, és hogyan tudja azokat validálni, ellenőrizni. Az elemzések megismerése minden olyan kutatás számára hasznos lehet, amely során nagymintás elemzések készülnek. 

2.490 Ft 1.990 Ft

Leírás

A szerző két tudományterület – a terminológia és a kognitív szemantikai elemzések – világát kapcsolja össze, majd az így kialakított eszközrendszerrel elemez magyar nyelvű szakszövegeket. 
A kötet a kiválasztott szövegek terminusainak szemantikai elemzésével keresi a választ arra a kérdésre, hogy a szaknyelvi nyelvhasználatban milyen módon működnek a szépirodalomban és a köznyelvben már régóta vizsgált kognitív sémák: a fogalmi metafora (és ezen belül a megszemélyesítés), a fogalmi metonímia és a fogalmi integráció folyamata.
A mai magyar szaknyelvi nyelvhasználat speciális területeihez – az előállítási (minőségügyi, szabályozási, gyártási) és értékesítési (reklám, márkanév, termékleírás) folyamatokhoz – kapcsolódó szakszövegek terminusainak funkcionális kognitív szemantikai elemzése bemutatja, hogy ezek a kognitív sémák gyakran és aktívan jelennek meg a szaknyelvben is, így e jelenségek átjárást biztosítanak a köznyelvi és a szaknyelvi nyelvhasználat szemantikai jellegzetességei között.
A részletes esettanulmányokat olvasva – a példák és ábrák segítségével – az érdeklődők megbizonyosodhatnak arról, hogy ez az első hallásra száraznak tűnő téma gazdag és színes példatárát nyújtja a szemantikai elemzésre alkalmas folyamatoknak és érdekességeknek.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Sólyom Réka
megjelenés 2020
méret 158×226 mm
terjedelem 260 oldal
kötés ragasztókötött
Arrow Forward