Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szabad nemzet szabad hazában

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szabad nemzet szabad hazában

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

A levél mint történeti forrás

A jelen kötetbe foglalt tanulmányok szerzői elmélyedést kínálnak az olvasó számára, illetve korszakokon átívelő fejlődésrajzot adnak a levél történeti forrásként való értelmezését célzó vizsgálatukkal.

 

3.790 Ft 3.030 Ft
Gyártó: Kovács Teréz

A paraszti gazdálkodás és társadalom átalakulása

A szerző a paraszti gazdálkodás és társadalom kialakulását és átalakulását kíséri végig négy történelmi - a hűbéri, a kapitalista, a szocialista és az újkapitalista - korszakon keresztül. Kitér a hazai viszonyok régiónkénti különbségeinek elemzésére, valamint a magyar viszonyok európai térben való elhelyezésére.

2.990 Ft 2.390 Ft

Magyarország története az ókorban: Kelták és rómaiak

Szabó Miklós és Borhy László akadémikusok több évtizedes kutatási tapasztalatukra és tudományos eredményeikre támaszkodva készítették el ezt az összefoglalást, amely részletesen és széles földrajzi valamint történelmi és kulturális összefüggéseiben taglalja Magyarország területe késő vaskori népeinek és római kori lakosságának történelmét.

 

 

 

4.990 Ft 3.990 Ft

Történeti forrás – Néprajzi olvasat

A kötet egy 2006 februárjában Gazdaság-, társadalom- és egyháztörténeti források néprajzi értelmezésének lehetőségei címmel rendezett tudományközi konferencián elhangzott 25 előadás tanulmánnyá formált változatát tartalmazza. 

 
 
3.700 Ft 2.960 Ft

Széchenyi István és Sina György közös vállalkozásai

„A legnagyobb magyar” történelmi jelentősége vitathatatlan. Nagyvonalú tervei és országot formáló alkotásai közismertek. Kevesekben merül fel azonban a kérdés, vajon milyen anyagi eszközökkel tudta mindezt megvalósítani? 

 

 

2.100 Ft 1.680 Ft

Hagyomány és átalakulás

Állam és bürokrácia a dualista Habsburg Monarchiában

A kötet a szerző az elmúlt évtizedben írott tanulmányaiból ad válogatást. Az írások egyik része a dualista Habsburg Monarchia sajátos állami intézményeit vizsgálja; főképpen a két ország parlamentjéből választott ún. közösügyi bizottságok, a delegációk működésének feltételeit, alkotmányos ellenőrző szerepüket és e funkciójuknak az intézmény lényegéből adódó korlátait.

2.150 Ft 1.720 Ft
Gyártó: Sebők Marcell

Humanista a határon

A késmárki Sebastian Ambrosius története (1554–1600)

Sebastian ​Ambrosius késmárki humanista lelkész életpályájának bemutatása a több síkon tevékenykedő főszereplőt az (akár) egymásba fonódó kontextusok rétegeiben próbálja megragadni: a szepességi várostörténet, a protestáns egyháztörténet, a humanista művelődés és oktatás, az udvari-patrónusi rendszer és a Respublica litteraria kontextusaiban.

 

3.500 Ft 2.800 Ft

A történész mikroszkópja

 A mikrotörténelem elmélete és gyakorlata

Jelen könyv az első átfogó bevezetés a mikrotörténelem historiográfiájába és elméletébe. A microstoria bemutatása után megvizsgálja, milyen hatást gyakorolt előbb a francia, illetve a német történetírásra, majd pedig az angolszász történészekre.

 

2.800 Ft 2.240 Ft

Leírás

Történész, egyetemi oktató és diplomata. Erdõdy Gábor így vallott életpályája ezen három meghatározó dimenziójáról:
„Nekem oda-vissza hatékony volt és értékes a diplomácia és a történész szakma kölcsönhatása. 1990 elõtt is olvastam követi jelentéseket, de a diplomatapályám után egészen másként tettem ezt, tudniillik immár rendelkeztem azzal a tapasztalattal, azzal az élménnyel, hogy én magam is írtam követi jelentéseket, nem is keveset. Minden egyes árnyalat, minden egyes szó külön értelmet és külön jelentõséget kap egy-egy nagyköveti jelentésben, amelyet, hogyha az ember még csak kívülállóként olvasott, és csupán történészként elemzett, talán kevésbé lát át, mint amikor belsõleg megélt tapasztalat alapján vizsgálódik.”
„Talán túl patetikusan hangzik, de az egyetemi oktató bizonyos mértékben formálhatja az egyetemi hallgatók gondolkodását, felkészülését a jövõre nézve. Ez nemcsak kifejezetten szép élmény, hanem különösen felelõsségteljes küldetés, feladat is. Sosem felejtem el, amikor az 1990 elõtti években egy kiegyezéssel kapcsolatos szeminárium alkalmával, mintegy összegzésként megkérdezte az egyik hallgató: »Na jó, tanár úr, de akkor mi most mit csináljunk, mire készüljünk?« Én akkor csak azt tudtam válaszolni, amit számomra Szabad György kossuthi ihletése is sugallt, hogy nem tudjuk, valaha lesz-e még a mi életünkben esély a pozitív változásra, de készülni kell rá, mert ha véletlenül bekövetkezik a lehetõség, akkor hatalmas felelõtlenség lenne nem tudni élni vele. Azt hiszem, hogy az egyetemi oktató munkája, feladata, tevékenysége részben azt is magában foglalja, hogy az egymást követõ évfolyamok, generációk gondolkodását pozitív történeti példák felmutatásával vagy akár negatív példák tudatosításával abba az irányba tudja alakítani, hogy mindig tettrekészek és felkészültek legyenek a ritkán kínálkozó, de valamikor mindig elérkezõ történelmi lehetõség kihasználására.”

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Varga Zsuzsanna,Melkovics Tamás
Megjelenés 2021
Terjedelem 284 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-804-3
Sorozat Humaniórák sorozat
Arrow Forward