Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szabad nemzet szabad hazában

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Szabad nemzet szabad hazában

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db

Tanulmányok a polgári átalakulás
és a nemzeti modernizáció kérdéseirõl Erdõdy Gábor 70. születésnapjára

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Takács Tibor

Döntéshozók

Városi elit és városi önkormányzat Nyíregyházán a XX. század első felében

 

„Nyíregyháza rohamos fejlődését három folytonosan munkáló erő tette lehetővé, sőt idézte elő: a föld, helyesebben a településre kiválóan alkalmas geográfiai viszonyok, a lakosság, pontosabban a települők kitűnő egyéni és faji tulajdonságai és végül a város vehető férfiainak a bölcsessége. A termékeny föld, a szorgalmas nép és kiváló vezetőinek szellemi ereje együttesen munkálkodva alakította ki Nyíregyháza mai kultúráját, anyagi és szellemi művelődését." 

 

 

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Glósz József

Gabonakereskedelem Magyarországon a 19. század első felében

A 19. század második fele látványos magyarországi modernizációja archimédeszi pontjának a század első felében kiépülő üzemszerű mezőgazdaság és a rá épülő terménykereskedelem bizonyult. Ezen belül is kiemelkedő szerepet játszott a gabona, amely az agrárium legfontosabb produktuma volt. Jelentőségével történészek generációi is tisztában voltak, mint azt az exportjáról és az árak alakulásáról szóló munkák is tanúsítják.

3.200 Ft 2.560 Ft

1956 - a szabadság narratívái

A ​kötet, melyet a kedves Olvasó kezében tart, olyan tanulmányok gyűjteménye, melyek az 1956-os forradalom és szabadságharc modern és forrásokon alapuló értelmezéséhez igyekeznek új szempontokkal hozzájárulni. A könyv lapjain két 2016 őszén megrendezett székesfehérvári konferencia anyagát örökítették meg a szerzők.

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Csepregi Klára

A történelem peremén

Jelen kötet tanulmányai egy olyan kísérlet részei, amelynek célja, hogy új formában ugyan, de mégis visszanyúljon a magyar történetírás 19. századi gyökereihez, amikor az nem pusztán szakma vagy tudomány, hanem – a maga formálódó módszereivel és technikáival együtt – kedvtelés is volt. Sokoldalúságának köszönhetően megfér ebben a könyvben a művelődéstörténeti, búvárrégészeti, életmódtörténeti kutatás, vagy éppen a szintézisteremtő igényű esszé, tanulmány is.

3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Krahulcsán Zsolt

A Párt belügye

A politikai rendőrség és az MSZMP a korai Kádár-korszakban (1956–1962)

A könyv egy eddig szinte még teljesen feltáratlan területet, az MSZMP és a politikai rendőrség kapcsolatát szabályozó formális viszonyrendszert dolgozza fel az 1956-os forradalom leverését követő időszaktól 1962-ig. A politikai rendőrség és az állampárt sajátos kapcsolatának eddig nem szentelt a történetírás különös figyelmet, a szocialista berendezkedés hatalmi rendszerének vizsgálata, különös tekintettel a politikai rendőrség és az állampárt kapcsolatára, eleddig kevéssé gyarapította a korszak szakirodalmát.

3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Perényi Roland

A bűn nyomában

A budapesti bűnözés társadalomtörténete 1896-1914

A könyv arra a kérdésre keresi a választ, hogy 1896 és 1914 között hogyan jelent meg a hivatalos jogi, rendőri, kriminológiai, valamint a társadalmi diskurzusban a modern nagyvárosi bűnözés kérdése. A statisztikusok már a 19–20. század fordulóján megkísérelték a bűnözés mutatóinak elemzését, s ekkor jött létre a bűnözéssel foglalkozó tudomány, a kriminológia is. A rendőrség bűnözőképét ugyanakkor egyértelműen a „rovott múltúak” koncepciója határozta meg.

 

3.100 Ft 2.480 Ft

Leírás

Történész, egyetemi oktató és diplomata. Erdõdy Gábor így vallott életpályája ezen három meghatározó dimenziójáról:
„Nekem oda-vissza hatékony volt és értékes a diplomácia és a történész szakma kölcsönhatása. 1990 elõtt is olvastam követi jelentéseket, de a diplomatapályám után egészen másként tettem ezt, tudniillik immár rendelkeztem azzal a tapasztalattal, azzal az élménnyel, hogy én magam is írtam követi jelentéseket, nem is keveset. Minden egyes árnyalat, minden egyes szó külön értelmet és külön jelentõséget kap egy-egy nagyköveti jelentésben, amelyet, hogyha az ember még csak kívülállóként olvasott, és csupán történészként elemzett, talán kevésbé lát át, mint amikor belsõleg megélt tapasztalat alapján vizsgálódik.”
„Talán túl patetikusan hangzik, de az egyetemi oktató bizonyos mértékben formálhatja az egyetemi hallgatók gondolkodását, felkészülését a jövõre nézve. Ez nemcsak kifejezetten szép élmény, hanem különösen felelõsségteljes küldetés, feladat is. Sosem felejtem el, amikor az 1990 elõtti években egy kiegyezéssel kapcsolatos szeminárium alkalmával, mintegy összegzésként megkérdezte az egyik hallgató: »Na jó, tanár úr, de akkor mi most mit csináljunk, mire készüljünk?« Én akkor csak azt tudtam válaszolni, amit számomra Szabad György kossuthi ihletése is sugallt, hogy nem tudjuk, valaha lesz-e még a mi életünkben esély a pozitív változásra, de készülni kell rá, mert ha véletlenül bekövetkezik a lehetõség, akkor hatalmas felelõtlenség lenne nem tudni élni vele. Azt hiszem, hogy az egyetemi oktató munkája, feladata, tevékenysége részben azt is magában foglalja, hogy az egymást követõ évfolyamok, generációk gondolkodását pozitív történeti példák felmutatásával vagy akár negatív példák tudatosításával abba az irányba tudja alakítani, hogy mindig tettrekészek és felkészültek legyenek a ritkán kínálkozó, de valamikor mindig elérkezõ történelmi lehetõség kihasználására.”

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Varga Zsuzsanna,Melkovics Tamás
Megjelenés 2021
Terjedelem 284 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-804-3
Sorozat Humaniórák sorozat
Arrow Forward