Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Történeti-társadalomelméleti vázlat

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Nem lesz béke, nem lesz kánaán

Történeti-társadalomelméleti vázlat

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Nem lesz béke, nem lesz kánaán

Történeti-társadalomelméleti vázlat

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
2.790 Ft 2.230 Ft
Menny.:db

Történeti-társadalomelméleti vázlat

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Szabó Márton

Fideszvalóság

A Fidesz a magyar politikai élet egyik legfontosabb szerveződése, a rendszerváltozás utáni magyar történelem egyik meghatározó politikai ereje, s már csak ezért is vizsgálatra érdemes. A kötet tizenegy tanulmánya ezzel a feladattal igyekszik megbirkózni, döntően az 1998 és 2002 közötti időszak eseményeit állítva a diszkurzív politikatudományi vizsgálat fókuszába. A nagyrészt fiatalokból álló szerzői gárda tagjai nem szeretik és nem utálják a pártot, egyszerűen kíváncsiak rá. A kötet a Posztmodern politológiák sorozat része.

 
 
2.250 Ft 1.800 Ft

Vita Európáról

A könyv igazi filozófiai csemegének számít, amelyben a két markáns gondolkodó - a filozófus Jean-Marc Ferry, a Brüsszeli Szabadegyetem politikai filozófia professzora és az Esprit volt főszerkesztője, az esszéíró Paul Thibaud - fejti ki markánsan eltérő álláspontját az állam és a szuverentás kérdéséről, nemzetek sorsáról, a posztnemzeti identitásról és az Európai Unió jövőjéről a Maastrichti Szerződés tükrében. 

2.250 Ft 1.800 Ft
20%
Gyártó: Szabó Márton

A diszkurzív politikatudomány alapjai

Ha arra vagyunk kíváncsiak, mi a politika, akkor nemigen mondhatjuk, hogy valósága függetleníthető az értelemadástól és az értelemfejtéstől, a nyilvános megnyilatkozás sokféle formájától. Minden politikai jelenség úgy keletkezik és hal el, hogy a politizáló ember valamilyen értelmet hoz létre és ejt el, valaminek valamilyen jelentést és jelentőséget tulajdonít: beszélve cselekszik és cselekedve beszél, természetesen bizonyos szabályokat követve.

2.250 Ft 1.800 Ft

Politikai kampánykommunikáció elméletben és gyakorlatban

A kampányolás a politika talán legizgalmasabb területe. Manapság egy-egy kampány egészen áthatja az emberek mindennapjait a politikusok folyamatos médiaszereplésén, a reklámokon, az állandó kampányhíradáson és a legújabb kampányeszközökön keresztül. A kampányolás a kezdetekhez képest rengeteget változott, ráadásul a fejlődés az ezredforduló előtt robbanásszerűen felgyorsult.

2.200 Ft 1.760 Ft
Gyártó: Kiss Balázs

Távolabb a médiától. 2004-es kampányok vizsgálata

Manapság szerte a demokráciákban a kampányok mind nagyobb része a médián kívül zajlik. Bár a politikus jelenléte a televízióban továbbra is átható, a kampányfőnökök egyre nagyobb figyelmet fordítanak a helyi kapmányolásra és mindazokra az eszközökre, például a kampánylevelekre, vagy a politikusi telefonhívásokra, amelyekkel a médiát megkerülve érhetik el a választót.

2.200 Ft 1.760 Ft

Bevezetés a geopolitikába

Ismerősök és barátok gyakran kérdezik, mi az a csodabogár, amit geopolitikának hívnak, és ezt annál inkább teszik, mivel a társadalomtudományok eme újszülöttje igen divatos lett. Az első válaszom eléggé egyszerű. A geopolitikát mindenki ismeri, ha az éjszaka történéseire gondol: kinek mennyi helye van az ágyban, és milyenek a közös takaróért vívott éjszakai csaták. De a szomszédokkal való viszony is szép geopolitikai kérdéseket vet fel, ahol a kerítés pontos elhelyezkedése, a gyerekek viselkedése, vagy a kerítésen átlógó gallyak fontos tényezők lehetnek. Városainkban a gazdagok más területet foglalnak el és máshol laknak, mint a szegények, akik időnként fellázadnak. Végül ki ne ismerné a történelemben oly gyakori háborúkat, melyeket területekért és új határokért folytattak, vagy a szellemi-vallási befolyásért vívott küzdelmeket.

2.200 Ft 1.760 Ft

Leírás

A könyvben szisztematikusan kifejtett alapgondolat szerint történeti-társadalomelméleti nézőpontból vizsgálat alá vehető a modern kor, továbbá ebből kiindulva megalapozott válasz lehetőségével közelíthető a napjaink összeomlással fenyegető történelmi horderejű válságából kivezető útra vonatkozó kérdés. Előre tekintve az ennek szellemében folytatott vizsgálódás majdani eredményére, két következtetésre juthatunk. Az egyiket a következőképpen fogalmazhatjuk meg: számot kell vetnünk az örök békével és közös jóléttel kecsegtető emberi emancipáció ígéretével, és ez a számvetés negatív eredménnyel zárul. A másik következtetés az, hogy a történeti-társadalomelméleti gondolkodás menetében módszeresen, lépésről lépésre haladva, az emberi együttélés jelenlegi formája utáni új történeti állapotot illetően felvázolhatjuk egy lehetséges és élhető emberi létforma alapszerkezetét. „A rezignáltnak tűnő cím ellenére Balogh István nem pesszimista. Árnyalt elemzése az emberi létmód komplexitását és ellentmondásos jellegét mutatja fel, szemben az indokolatlanul optimista utópiák egyoldalúságával.”

Boda Zsolt, Társadalomtudományi Kutatóközpont

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Balogh István
Megjelenés 2022
Terjedelem 184 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-855-5
Arrow Forward