Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mongólia története a mandzsu kortól a 21. századig

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Kánságtól a köztársaságig

Mongólia története a mandzsu kortól a 21. századig

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Kánságtól a köztársaságig

Mongólia története a mandzsu kortól a 21. századig

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db

Mongólia története a mandzsu kortól a 21. századig

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Mirkó Erika

A hét főbűn

Az emberi gonoszság eredete

4.990 Ft 3.990 Ft
Gyártó: Kovács Zsolt

Utcakő, barikád, mámor

Az 1968-as párizsi diáklázadás és legfőbb külpolitikai vonatkozásai

 

 

4.990 Ft 3.990 Ft
Gyártó: Olay Csaba

Klasszikus egzisztencializmus

A kötet írásai az egzisztencializmushoz sorolt szerzőket tárgyalnak. E gondolkodókat egyaránt jellemzi az egzisztencia „klasszikus” értelmezése, álláspontjuk közös nevezője az egyéni emberi létezés, az egyénként való létezés tematizálása.

2.990 Ft 2.390 Ft

Leírás

A szerző a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem címzetes docense. Mongolisztikából és történettudományból szerzett tudományos fokozatot. Fő kutatási témája Belső- és Kelet-Ázsia története, társadalom- és kultúrtörténete, etnológiai vizsgálata. Csaknem harminc alkalommal végzett terepmunkát Mongóliában és Kínában, de járt a burját területeken és kutatott Dél-Koreában is.

A mongolok évszázadok óta az eurázsiai térség történetének meghatározó szereplői. Az egyetlen olyan belső-ázsiai nomád nép, amely önálló birodalma létrehozása, majd annak bukása után is képes volt fennmaradni, megőrizte identitását és államiságának hagyományát. Ez a könyv arra tesz kísérletet, hogy megismertesse az olvasóval Mongólia modern kori történetét a mandzsu hódoltságtól napjainkig, kitérve a politikai mellett a gazdasági, társadalmi és kulturális változásokra is. Bemutatja milyen külpolitikai stratégiák követték egymást a 20. század folyamán a függetlenség elérése, majd megtartása érdekében az Oroszország és Kína közé ékelődött országban. Megismerhetjük, hogyan jött létre a mongol teokrácia, és a mongol buddhizmus vezetője milyen szerepet játszott a 20. század eleji autonómia-törekvésekben. A könyv áttekinti, milyen hatalmi harcok során vezetett Mongólia útja a szocializmusba, miként zajlott a szovjet mintát követő iparosítás és kollektivizálás, hogyan adaptálták a rendszert a nomád viszonyok közé. A rendszerváltás óta eltelt évtizedekben a mongolok hosszú idő után végre valódi önállóságukat ünnepelhetik. A demokratikus átalakulás, a piacgazdaságra való áttérés és a globalizáció azonban újfajta kihívások elé is állította az országot. Megindult egy markáns társadalmi és kulturális átalakulás, amelybe a szerző saját tereptapasztalataira is alapozva nyújt betekintést. Mára a mongol lakosság több mint kétharmada városban él, a vidéki népesség csökkenésével pedig fokozatosan háttérbe szorul az a hagyományos nomád életmód és kultúra, amely az évszázadok során meghatározta a mongolokat, de ma is fontos hivatkozási pont és identitásuk egyik alappillére.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Szilágyi Zsolt
Megjelenés 2024
Terjedelem 288 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-646-067-9
Arrow Forward