Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beszélgetések 2017-2021

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Írók és könyvek

Beszélgetések 2017-2021

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Írók és könyvek

Beszélgetések 2017-2021

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db

Beszélgetések 2017-2021

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Tóth Sára

A képzelet másik oldala. Irodalom és vallás Northrop Frye életművében

A kanadai Northrop Frye (1912–1991) a huszadik századi irodalomtudomány egyik legtöbbet idézett szerzője. Magyarországon mindeddig korai strukturalistaként tartották számon, azonban e kötet – az első magyar nyelvű Frye-monográfia – szerzője hangsúlyozza, hogy munkássága túlmutat a szűkebb értelemben vett irodalomtudomány
határain. Frye minden művében az irodalom és a vallás viszonyát, a szent könyv és a világi irodalom összefüggéseit vizsgálja, érdeklődésének középpontjában az irodalom etikai, vallási és társadalmi jelentősége áll. Amint Frye maga is nagy közönséget szólított meg, e róla szóló könyv sem csupán a szűk szakmai kör, hanem a művészet és a vallás összefüggései iránt érdeklődő valamennyi olvasó figyelmére számot tarthat.

 
3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Kroó Katalin

Utópiák és ellenutópiák

Sorozatunk e negyedik darabjának írásai az előző kötetben tárgyalt Aranykor–Árkádia gondolatkört kiterjedtebben, az utópiák és ellenutópiák általánosabb kérdéseihez illesztve vezetik tovább.

3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Kiss Farkas Gábor

Imagináció és imitáció Zrínyi eposzában

E tanulmánykötet Zrínyi Miklós főművének, a Szigeti veszedelemnek az imitációs technikáját vizsgálja. Maga a téma a magyar irodalomtörténet és az összehasonlító irodalomtudomány egyik klasszikus témája: a szöveg epikus párhuzamainak keresését és értelmezését még Kazinczy Ferenc kezdte el, majd Arany János egyik legfontosabb irodalomtörténeti és elméleti megnyilatkozását, a Zrínyi és Tassót szentelte a témának.

3.100 Ft 2.480 Ft

Klasszikus művek újrafordítása

Szerkesztők: Gulyás Adrienn, Mudriczki Judit, Sepsi Enikő, Horváth Géza

 

3.290 Ft 2.630 Ft

Földbolygó szívmagasságban

Domokos Johanna költészetéről

 

3.290 Ft 2.630 Ft
Gyártó: Péter Ágnes

William Blake illusztrációi a Jób könyvéhez

...ezentúl egybeforr ég, föld s pokol...

3.300 Ft 2.640 Ft

Leírás

A legkedvesebb műfajommá az interjú vált: már debreceni egyetemistaként készítettem beszélgetéseket néhány tanárommal, akik megadóan válaszoltak gyermeteg kérdéseimre. Az 1970-es évek második felében vagyunk, klasszikus módon dolgoztam: jegyzetfüzet, ceruza. Mint Bródy Sándor nagyszerű kisregényének, A nap lovagjának hőse, Asztalos Aurél (akit, fájdalom, megszédít a pénz és hatalom ölébe hulló lehetősége: ez esetemben szerencsére fel sem merült, sem a szédülés, sem a hullás.) Azért is kedvelem ezt a művet, mert van benne néhány nagyon fontos mondat az újságírásról. Nem Asztalos, hanem egy furcsa kollégája mondja egy furcsa éjszakán: "Valami olyant gondolok, hogyha valakinek nem szabad cinikusnak lenni, nekünk nem szabad. Nekünk papnak, tanítónak és katonának kell lenni egy személyben. Hittel teljesnek, tudósnak, jónak és elszántnak. Valami újkori lovagfélének, aki a naphoz szegődött garde-nak. Mindennap újrakezdeni a munkát. És minden nappal úgy végezni, hogy a következő jobb, tisztább, szebb és barátságosabb legyen." Ez nagyon tetszett, megjegyeztem. Aligha állíthatom persze, hogy mindig a nap lovagja voltam, sőt valószínű, hogy az esetek túlnyomó részében nem voltam az. De ezek a mondatok sokszor eszembe jutottak, jutnak. És azért igyekeztem. Ne rajtunk múljék, hogy a következő nap nem lesz jobb és szebb, sőt általában rosszabb lesz és csúnyább. Ne rajtunk múljék.
Balla Zsófia, Bereményi Géza, Mariana D. Birnbaum, Csányi Vilmos, Cserna Szabó András, Csobánka Zsuzsa Emese, Dallos Szilvia, Dragomán György, Egressy Zoltán, Gergely Ágnes, Gerőcs Péter, Görgey Gábor, Harag Anita, Háy János, Hidas Judit, Kácsor Zsolt, Kálmán Gábor, Kántor Péter, Kemény István, Király Kinga Júlia, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Lator László, Léner Péter, Markó Béla, Medgyes Péter, Parti Nagy Lajos, Péntek Orsolya, Péterfy Gergely, Péterfy-Novák Éva, Potozky László, Radnóti Sándor, Sándor Erzsi, Szabó T. Anna, Szentesi Éva, Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Turi Tímea, Várady Szabolcs
D. MAGYARI IMRE 1955-ben született Budapesten. 1978-ban végzett a debreceni KLTE magyar-német szakán. 2013-ban ugyanitt szerzett PhD-fokozatot irodalom- és kultúratudományokból. Tanárként és újságíróként dolgozott, jelenleg szabadúszó nyugdíjas (vagy nyugdíjas szabadúszó). Fő érdeklődési területe az irodalom és a színház, kevéssé érdekli a pénz és a hatalom, ennek súlyos következményeit megadóan viseli. Készülő munkája A magyarországi cigányság irodalma. A mostani a tizenkettedik kötete.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) D. Magyari Imre
Megjelenés 2022
Terjedelem 338 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 9789634148135
Arrow Forward