Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Esztétika - történelem - hermeneutika

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Esztétika - történelem - hermeneutika

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
2.990 Ft 2.390 Ft
Menny.:db

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Bertalan Péter

Az Opus Deitől a Provida Materig

Állambiztonsági hálózatok és egyházi kisközösségek

A könyv a korabeli állambiztonsági nyomozó szervek (politikai rendőrség) csak manapság hozzáférhetővé váló forrásanyagaira támaszkodva tárja fel és követi nyomon a Vatikán és a közép-kelet-európai katolikus egyház hálózati kapcsolatrendszerét, egyfelől a titkos ellenálló egyházi sejtek működését, másfelől ennek kifutásaként a nemzeti katakomba egyházak létesítésére tett erőfeszítéseket Kelet-Közép-Európában. A szerző a politikai rendőrség kriminalizáló célzatú interpretálásaihoz képest következetesen érvényesített forráskritikával a történtek igaz, komplex, okadatolt feltárására törekszik.

2.400 Ft 1.920 Ft

Tévúton

Ügynökök az ötvenhatos diákmozgalomban Nyugaton

Az 1956-os forradalom után Nyugatra menekült egyetemisták 1957-ben alapított szervezete, a Szabad Magyar Egyetemisták Szövetsége (UFHS) 14 országban, 3 földrészen fogta össze a magyar fiatalokat. A magyar állambiztonság az 1961-től MEFESZ nevet viselő szervezet több vezetőjét behálózta, beszervezte, akik 1967-re szétbomlasztották, majd feloszlatták a szövetséget. Várallyay Gyula, aki egykor elnöke volt a diákszervezetnek, több mint 40 év után járt utána, hogy kik és milyen módon árulták el diáktársaikat, a szabad egyetemisták szövetségét és a magyar forradalom emlékét.

2.400 Ft 1.920 Ft
Gyártó: Arday Géza

A Johannita Rend Magyar Tagozatának arcképei

Jelen mű az idei kerek évforduló alakalmából a Johannita Rend Magyar Tagozatának a szellemiségébe nyújt bepillantást, valamint a történeti bemutatására vállalkozik. E kötet elsődleges feladatának az eltelt kilenc évtized jelentős eseményeinek és johannita személyiségeinek a kiemelését tekinti, emiatt egyes fejezetekben a részletek dominanciája figyelhető meg. Az évszámok és egyéb adatok megkerülése nélkül nehéz, szinte lehetetlen vállalkozás lett volna egy-egy johannita-életút alakulásának érzékletes bemutatása. Ugyanakkor megpróbálja tárgyát, a lényeget kiemelve megközelíteni, ehhez – és talán ez a legfontosabb megkülönböztető jegye – egy sajátos hangulatot is teremt: a magyar történelembe ágyazott rendi és tagozati johannita történések segítségével.

2.450 Ft 1.960 Ft

Ellenforradalom és szabadságharc

Zachar Péter Krisztián kötete az 1848/49-es szabadságharc korai szakaszába, az önvédelmi háború kezdeti időszakába enged betekintést. A szerző arra vállalkozott, hogy a hazai szakirodalmi feldolgozások, forráskiadványok és levéltári állagok mellett elsősorban a bécsi Hadilevéltár anyagainak, illetve az osztrák-német történetírás legújabb eredményeinek hasznosításával rajzolja meg a magyar nemzettudat számára oly meghatározó, Pákozd-Sukoró térségben lezajlott első sikeres csatát követő hónapok történéseit.

2.300 Ft 1.840 Ft
Gyártó: Péterfi Gábor

A huszadik század emlékezete a Galga mentén

A Galga menti interjúk elkészítése során a huszadik század magyar történelmének azon csomópontjai bemutatására vállalkoztunk, amelyek a társadalom nagyobb részének az életére meghatározó módon hatottak. Különösen fontosnak tartottuk azon témák körbejárását, amelyek a kommunista diktatúra évtizedeiben tabunak számítottak, a tűrt és tiltott „mező” határán találhatóak. Így kötetünkben érintjük a revízió témáját, a második világháborút követő hadifogságot, az egyházi iskolák államosítását, a diktatúra alatti vallásgyakorlást, a kuláktalanítást, az 56-os forradalmat követő megtorlást és a manapság újra fókuszba kerülő ügynökkérdést is.

2.300 Ft 1.840 Ft
Gyártó: Ugrai János

Önállóság és kiszolgáltatottság

A Sárospataki Református Kollégium a XVIII. század utolsó és a XIX. század első évtizedeiben kivételes helyet foglalt el a hazai kulturális életben. Itt vezették be a magyar tanítási nyelvet hazánkban először, egyedülállóan gyakorlatorientálttá tették a jogászképzést, s számos új tantárgy felvételével bővült, változott a kollégium funkciója.

2.300 Ft 1.840 Ft

Leírás

A kötetben szereplő tanulmányok Kisbali László (1954–2009) halálának tizedik évfordulójára való megemlékezésként születtek, s megpróbálják – amennyire lehetséges – reprezentatív módon bemutatni, hol tartanak ma Magyarországon azok a tudományterületek, amelyeket Kisbali is művelt, és amelyekre számottevő hatást gyakorolt és gyakorol: elsősorban esztétika-, vallás-, művelődés- és filozófiatörténet. A tanulmányokat részben olyan szerzők jegyzik, akik tanítványként vagy kollégaként ismerték őt, részben pedig olyanok, akik már csak publikációiból – amelyek egybegyűjtve ugyanebben a sorozatban jelentek meg tíz évvel ezelőtt – inspirálódhattak.

Kisbali László (1954-2009)a pécsi egyetemen folyó esztétika-képzés egyik alapítója és nagy hatású tanára volt sok éven át. A tanszék jelenlegi oktatóinak többségét tanította. Jópáran épp miatta lettünk 'esztéták'. A kötet halála tízéves évfordulójára jelent meg. A tanszék több jelenlegi oktatója (Gálosi Adrienne, Horváth Károly és Popovics Zoltán) és korábbi munkatársa (Papp Zoltán, Somlyó Bálint, Szécsényi Endre), valamint alumnusa (Reményi Édua és Tóth Orsolya) is publikált a kötetben. A fedőlapon Losonczy István festményének részlete látható, aki szintén tanszékünk alumnusa (valamint Kisbali tanítványa volt Pécsen).

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Popovics Zoltán,Szécsényi Endre
Megjelenés 2019
Terjedelem 266 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 9789634145684
Sorozat Laokoón sorozat

Recenziók

Recenzió a kötetről, Takáts József tollából "A 'nagy átalakulás'" címmel a Jelenkor szeptemberi számában:
jelenkor.net/hirek/1803/sorsunk-mikor-jarja-a-kor-a-tancatRövid ismertetés a kötetről az ÉS-ben:
es.hu/cikk/2020-08-28/weiss-janos/kisbali-temak.html

Arrow Forward