Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Esztétika - történelem - hermeneutika

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Esztétika - történelem - hermeneutika

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
2.990 Ft 2.390 Ft
Menny.:db

Tanulmányok Kisbali László emlékére

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Gárdos Bálint

Földönjáró romantikusok

Noha az utóbbi idők modern irodalomelméleti trendjei nemcsak nem preferálják, de egyenesen tagadják is a hagyományos értelemben vett műfajok létezését, Gárdos Bálint irodalomtörténész most (előszavában külön érvelve ötlete mellett) klasszikus műfajelméleti kötettel jelentkezik. Írása központjában a tizenkilencedik század első két évtizedének angol esszéirodalma áll. Választott témáját a kor három (hazánkban kevésbé ismert) tipikus alkotója életművének tükrében mutatja be.

2.200 Ft 1.760 Ft

A tudom-is-én-micsoda fogalma.

 Források és tanulmányok

A tudom-is-én-micsoda – a nescio quid, a non so che, az el no sé qué, a je ne sais quoi vagy az I know not what stb. – kifejezés valamikor a XVII. század utolsó harmadában sűrűsödik össze divatos társalgási fordulatból önálló fogalommá. Filozófiai, teológiai, retorikai, művészetkritikai, morálfilozófiai és protoesztétikai beszédmódok kereszteződésében formálódik.

2.200 Ft 1.760 Ft

A csend alakzatai a festészetben

Ez a több tudományterületen átívelő tanulmány arra tesz kísérletet,hogy a XVII. és XVIII. századi francia nyelvű festészetelméleti szövegek elemzésén keresztül értelmezze a csend kategóriáját. A vizsgált korszak csenddel kapcsolatos festészeti alkotásai -,,csend-festményei" - általában nem narratív képek, nem cselekményes történeti kompozíciók, nem olyanok, amelyekkel a hagyományos festészetelméleti művekben találkozhatunk, és amelyek nagyban hozzájárultak a XVII. és XVIII. századi francia művészetelméleti diskurzus kialakulásához.

2.000 Ft 1.600 Ft

Ész és kinyilatkoztatás között

A kötet a lessingi ,,lusták rendjét" követő eszmetörténeti sétára invitálja a vállalkozó kedvű olvasót. Tárgya Lessing késői korszakának egyik jelentős, ha nem legjelentősebb eseménye, a Fragmentumvita néven elhíresült, 1777 és 1780 között lezajlott teológiai vita, valamint a vita folytatását és a vitairatok publikációját megtiltó hercegi interdiktum utáni ,,kényszerű szünet a teológiai harcban", illetve az ennek eredményeként született színpadi mű, a Bölcs Nátán.

2.000 Ft 1.600 Ft
Gyártó: Szécsényi Endre

Szépség és szabadság - Eszmetörténeti tanulmányok

A kötetben olvasható eszmetörténeti tanulmányok a korai tizennyolcadik század és a múlt század hetvenes évei közötti időszakból veszik témáikat. Lord Shaftesburytől Hannah Arendtig olyan szerzők írásait elemzik, akiknél az esztétikai fogalmak és a morál-, vallás- vagy politikafilozófiai elgondolások kölcsönösen megvilágítják egymást. Szépség és fenség, szabadság és humor, szerelem és barátság, ízlés és képzelet, játék és cselekvés kérdései merülnek fel újra és újra különböző korszakokban és kontextusokban; értelmezéseik árnyaltabb képet kívánnak nyújtani az európai modernség néhány fontos aspektusáról.

2.200 Ft 1.760 Ft
Gyártó: Kisbali László

Sapere aude!

Ez a könyv – néhány kéziratos teoretikus levél és rádióbeszélgetés mellett – Kisbali László (1954–2009) filozófus,esztéta, művelődéstörténész és „hiperkritikus”olvasó összegyűjtött s még életében folyóiratokban publikált írásait tartalmazza.

2.600 Ft 2.080 Ft

Leírás

A kötetben szereplő tanulmányok Kisbali László (1954–2009) halálának tizedik évfordulójára való megemlékezésként születtek, s megpróbálják – amennyire lehetséges – reprezentatív módon bemutatni, hol tartanak ma Magyarországon azok a tudományterületek, amelyeket Kisbali is művelt, és amelyekre számottevő hatást gyakorolt és gyakorol: elsősorban esztétika-, vallás-, művelődés- és filozófiatörténet. A tanulmányokat részben olyan szerzők jegyzik, akik tanítványként vagy kollégaként ismerték őt, részben pedig olyanok, akik már csak publikációiból – amelyek egybegyűjtve ugyanebben a sorozatban jelentek meg tíz évvel ezelőtt – inspirálódhattak.

Kisbali László (1954-2009)a pécsi egyetemen folyó esztétika-képzés egyik alapítója és nagy hatású tanára volt sok éven át. A tanszék jelenlegi oktatóinak többségét tanította. Jópáran épp miatta lettünk 'esztéták'. A kötet halála tízéves évfordulójára jelent meg. A tanszék több jelenlegi oktatója (Gálosi Adrienne, Horváth Károly és Popovics Zoltán) és korábbi munkatársa (Papp Zoltán, Somlyó Bálint, Szécsényi Endre), valamint alumnusa (Reményi Édua és Tóth Orsolya) is publikált a kötetben. A fedőlapon Losonczy István festményének részlete látható, aki szintén tanszékünk alumnusa (valamint Kisbali tanítványa volt Pécsen).

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Popovics Zoltán,Szécsényi Endre
Megjelenés 2019
Terjedelem 266 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 9789634145684
Sorozat Laokoón sorozat

Recenziók

Recenzió a kötetről, Takáts József tollából "A 'nagy átalakulás'" címmel a Jelenkor szeptemberi számában:
jelenkor.net/hirek/1803/sorsunk-mikor-jarja-a-kor-a-tancatRövid ismertetés a kötetről az ÉS-ben:
es.hu/cikk/2020-08-28/weiss-janos/kisbali-temak.html

Arrow Forward