Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elérhetőség:
Raktáron

Protestantizmus, identitás és hagyomány a nyelvben

Elérhetőség:
Raktáron

Protestantizmus, identitás és hagyomány a nyelvben

Elérhetőség:
Raktáron
25%
2.490 Ft 1.868 Ft
Menny.:db
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Lipták Dorottya

Újságok és újságolvasók Ferenc József korában

Mely újságok számítottak a kor átlagolvasójának kedvenc lapjai közé, milyen élményvilágot, értékeket, ízlést közvetítettek? Egyáltalán hol és hogyan olvastak, kikből tevődött össze az olvasópublikum? Léteztek-e bizonyos kultúrális minták, standardok, fogyasztási szokások, amelyek végiggördültek a 19. századi Európán, és sajátos közép-európai színekkel egészültek ki? Ezekre a kérdésekre próbál válaszolni a könyv szerzője, egy speciális sajtótípus vizsgálata segítségével. 

1.850 Ft 1.388 Ft
Gyártó: Borbély László

Tegnap is van, nem csak holnap

Arday Gézával beszélget Borbély László

1.800 Ft 1.350 Ft
Gyártó: Varga Katalin

Az információtól a műveltségig

Ez ​a kötet egyszerre kíván szólni az érdeklődő nagyközönséghez, fogódzót adni a pedagógusok kezébe, de legfőképpen tankönyvként szeretné szolgálni a hazai felsőoktatást, elsősorban a pedagógusképzést és a könyvtárosok, információs szakemberek képzését.

1.950 Ft 1.462 Ft

A folyóiratok kultúrája az elektronikus kor szemszögéből

Az utóbbi tíz évben a digitális folyóiratok részévé váltak nemcsak a tudományos életnek, de a mindennapoknak is. A folyóiratok kultúrája robbanásszerűen átalakult, és a folyamat ma is tart. Kötetünk angol és magyar nyelvű tanulmányai a digitális korszak folyóiratainak sajátosságait vizsgálják. Milyen lehetséges és már megvalósított formái vannak e műfajnak? Milyen viszonyban van ez az új jelenség a nyomtatott sajtóval? Milyen új tudományos eredményeket kínál a folyóiratok hiperlinktechnikájának elemzése? Olcsóbbá és demokratikusabbá válik-e a tudományos munka, vagy éppen ellenkezőleg, csak a meglévő egyenlőtlenségek termelődnek újra a digitális világban is? Milyen társadalmi-gazdasági változásokba tagozódik bele a folyóirat-kultúra átalakulása? A kötet egy nemzetközi együttműködés révén létrejött konferencia előadásait tartalmazza.

1.950 Ft 1.463 Ft

Leírás

A protestantizmusnak a magyar nyelv megtartásában, funkcióinak kiterjesztésében, tekintélyének emelésében, a mûvelt köznyelvi változat kialakulásában játszott szerepe vitathatatlan. A vallási és a nemzeti identitás anyanyelvhasználatban való összefonódása hagyománnyá vált az évszázadok során, így joggal merül fel az igény, hogy a protestantizmus, az identitás és a hagyomány összefüggéseit, valamint ezeknek a magyar (és néhány egyéb) nyelvre gyakorolt hatását vizsgáljuk. A kötetben közreadott nyolc tanulmány a fordítói mûveletek, a szakrális metaforák, a fogalmi konceptualizáció, a társalgási maximák, a köznevesülés, a helynévköltöztetés, a nyelvi egységesülés és a szuperdiverzitás felõl közelítve egy-egy olyan témát dolgoz ki, amelyben ez a kapcsolatrendszer a maga összetettségében jól megragadható, és a legújabb nyelvelméleti keretekben, modern vizsgálati módszerek alkalmazásával új szempontokra kiterjedõen is leírható. A megfelelõ optika alkalmazása nemcsak a képzõmûvészetben hívhat elõ új, akár meglepõ tartalmat: a sajátos nézõpontból való vizsgálódás a nyelvtudományban is eredményhez vezet. A tanulmánykötet igazolja, hogy a protestantizmus, az identitás és a hagyomány nyelvvel való kapcsolata olyan témakör, amely mûvelõdéstörténeti vonatkozásban, továbbá az egykori és a mai magyar nyelvhasználatra nézve egyaránt megválaszolandó kérdéseket, izgalmas vizsgálati lehetõségeket kínál a kutatók számára.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Bölcskei Andrea
Megjelenés 2019
Terjedelem 174 oldal
Kötészet puhatáblás
ISBN 9789634145394
Sorozat

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Ajánljuk még

Arrow Forward