Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elérhetőség:
Raktáron

Protestantizmus, identitás és hagyomány a nyelvben

Elérhetőség:
Raktáron

Protestantizmus, identitás és hagyomány a nyelvben

Elérhetőség:
Raktáron
20%
2.490 Ft 1.990 Ft
Menny.:db
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Gyenge Zoltán

Idegen és Más

Azonos, más, idegen és ellenség. Ez az írás mindössze arra törekszik, hogy megpróbáljon eszmetörténeti szempontból néhány alapvetést megfogalmazni, mindenféle kizárólagosság igénye nélkül, fenntartva a tévedés lehetőségét (és jogát). 

 

1.990 Ft 1.590 Ft
Gyártó: Horváth Csaba

Megtalált szavak

„Nem ​találunk szavakat” – ezzel kezdődött 1977-ben Esterházy Péter Termelési regénye. 
A Megtalált szavak azt a magyar irodalmi kontinuitást igyekszik felvázolni, amelynek a hagyományokat felforgató posztmodern maga is részévé, sőt, bizonyos perspektívából origójává vált. 

1.990 Ft 1.590 Ft
Gyártó: Lengyel Valéria

Elfordított látóhatár

A poétikai tér Nemes Nagy Ágnes költészetében

„Fölülről látni ezt az udvart, az apró, öt ház udvarát, mindig fölülről és haránt” – ez a Város, télen kezdete. Bár az udvar e részlet kitüntetett motívuma, a sorokon átívelő leírás emberi térészlelésről árulkodik. A Nemes Nagy-lírában e máshol is megfigyelhető térészlelésből és a helyek motivikai jelenlétéből adódik jelen monográfia két, egymással összefüggő témája: a térbeliség és a sorokban megbújó személyi jelen-lét irodalomtudományi tárgyalása. Eme innovatív, a Nemes Nagy-kutatásból korábban hiányzó perspektíva alapján tárul fel itt e költészet, amelynek poétikai tere olyan alakzatokban nyilvánul meg, mint szubjektív térreprezentáció, általánosítható személyi térészlelés, a helyek interszubjektív közegben alakuló jelentése és a személyességet nélkülöző szövegszerű térbeliség.

1.990 Ft 1.590 Ft
Gyártó: Zelei Bori

Kevert

Tavaly télen kezdtem el írni, amikor anya meghalt. Akkor vettük nem sokkal előtte ezt a kabátot. A temetőben voltam, aztán elkezdtem fázni, és asszem, sírtam is, és akkor még nem akartam hazamenni, úgyhogy elkezdtem nyargalászni a temető utcáján. Aztán megláttam a földön ezt a kupakot, és csodák csodája, a bokorban ott volt hozzá a toll is. Golden brown, ez volt ráírva. És akkor leírtam ezt a három betűt ott a kukára, és azóta ez az én tagem. Ezt írom azóta is. Akkor este egészen meghibbantam, felmentem sötétedéskor a kilátóra, oda is odatettem a kézjegyem, és aztán lefelé is a villanyoszlopokra, mert amúgy meg futottam, nagyon sötét volt, és rohantam villanyoszloptól villanyoszlopig, és akkor mindet meg is tageltem, ha már ott vagyok.
 

1.990 Ft 1.590 Ft
Gyártó: Kulin Borbála

Etikum és esztétikum kapcsolata Illyés Gyula életművében

Újrarajzolható egy klasszikussá dermedt szerző portréja? Az utóbbi években történtek erre kísérletek Illyés Gyula munkássága kapcsán: megjelentek korábban kiadatlan versei és 1956-os naplójegyzetei.

1.990 Ft 1.590 Ft
Gyártó: Pető Zoltán

Edmund Burke és kritikusai

A ​tanulmány az ízlés politikáját – a politikai esztétikának nevezett beszédmódot – vizsgálja a Dicsőséges Forradalom utáni brit társadalomban, és arra keres választ, hogyan kapcsolódott össze az ízlés és a politika az ancien régime-ben. Az elemzés a kor egyik legjelesebb brit gondolkodója, Edmund Burke esztétikai és politikai nézeteinek összefüggéseit feltárva közelíti meg a kérdést.

1.990 Ft 1.590 Ft

Leírás

A protestantizmusnak a magyar nyelv megtartásában, funkcióinak kiterjesztésében, tekintélyének emelésében, a mûvelt köznyelvi változat kialakulásában játszott szerepe vitathatatlan. A vallási és a nemzeti identitás anyanyelvhasználatban való összefonódása hagyománnyá vált az évszázadok során, így joggal merül fel az igény, hogy a protestantizmus, az identitás és a hagyomány összefüggéseit, valamint ezeknek a magyar (és néhány egyéb) nyelvre gyakorolt hatását vizsgáljuk. A kötetben közreadott nyolc tanulmány a fordítói mûveletek, a szakrális metaforák, a fogalmi konceptualizáció, a társalgási maximák, a köznevesülés, a helynévköltöztetés, a nyelvi egységesülés és a szuperdiverzitás felõl közelítve egy-egy olyan témát dolgoz ki, amelyben ez a kapcsolatrendszer a maga összetettségében jól megragadható, és a legújabb nyelvelméleti keretekben, modern vizsgálati módszerek alkalmazásával új szempontokra kiterjedõen is leírható. A megfelelõ optika alkalmazása nemcsak a képzõmûvészetben hívhat elõ új, akár meglepõ tartalmat: a sajátos nézõpontból való vizsgálódás a nyelvtudományban is eredményhez vezet. A tanulmánykötet igazolja, hogy a protestantizmus, az identitás és a hagyomány nyelvvel való kapcsolata olyan témakör, amely mûvelõdéstörténeti vonatkozásban, továbbá az egykori és a mai magyar nyelvhasználatra nézve egyaránt megválaszolandó kérdéseket, izgalmas vizsgálati lehetõségeket kínál a kutatók számára.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Bölcskei Andrea
Megjelenés 2019
Terjedelem 174 oldal
Kötészet puhatáblás
ISBN 9789634145394
Sorozat
Arrow Forward