Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könyvesboltunk a héten (02.19. – 02. 22.) technikai okok miatt zárva tart. A webshopos rendelések átvételéről a későbbiekben értesítjük vásárlóinkat.

Gyártó:

A könyv az idézés működését az újrakonstruálás fogalomértelmezéséből kiindulva vizsgálja a magyar nyelvben. 

 

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Az idézés működése a magyar nyelvben

Gyártó:

A könyv az idézés működését az újrakonstruálás fogalomértelmezéséből kiindulva vizsgálja a magyar nyelvben. 

 

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Az idézés működése a magyar nyelvben

Gyártó:

A könyv az idézés működését az újrakonstruálás fogalomértelmezéséből kiindulva vizsgálja a magyar nyelvben. 

 

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron
Címkék:
Csontos Nóra
20%
3.290 Ft 2.630 Ft
Menny.:db
Gyártó:

A könyv az idézés működését az újrakonstruálás fogalomértelmezéséből kiindulva vizsgálja a magyar nyelvben. 

 

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Johanna Domokos

Endangered Literature

The present publication focuses on the examination of literary diversity. On the one hand it deals with the literature of various endangered languages (especially that of the Sámi), and develops first considerations in constructing a comparative paradigm for mapping the vulnerability of literary processes. On the other, this book pays attention to thematic, formal and stylistic aspects of contemporary translingual literary productions. Special attention is here given to the latest developments in the Finnish literary field. The foci of endangerment and translingualism require addressing several other related literary phenomena such as literary ecology, écriture multiculturelle, code-switching or intercultural dialogism in present day world literature.

2.590 Ft 2.070 Ft
Gyártó: Szűcs Ferenc

Az imago Dei értelme a Barthi és a Barth utáni teológiában

Az imago Dei értelmezése a barthi és a Barth utáni teológiában című tudományos dolgozata nemcsak a teológusok, de a művelt nagyközönség számára is az újdonság erejével hathat, hiszen arról az emberről szól, aki a teremtő, megváltó és megszentelő Isten által sokkal több, mint amit általában gondol magáról.

 

2.690 Ft 2.150 Ft

Freud és a felkelő nap országa – A pszichoanalízis Japánban

A Freud és a felkelő nap országa nagy szakértelemmel mutatja be, hogy a pszichonalízis és az azt átvevő japán társadalomtudósok milyen hatással voltak a japán különlegességtudat kultuszára, a nihonjinron-ra. A könyvben a két szerző, Szummer Csaba és Indries Krisztián az eszmetörténeti hátteret, valamint a terepen folytatott kutatási eredményeket remekül ötvözve ábrázolja, hogy Nyugat és Kelet "egymás szemében tükröződve érthetik meg valójában önmagukat, míg ha saját értékrendjükhöz mérik a másik kultúráját, csupán görbetükröt tartanak egymásnak.

 

2.700 Ft 2.160 Ft
Gyártó: Tari János

A néprajzi és az antropológiai filmkészítés. Történeti, elméleti és gyakorlati példák

A néprajzi filmezésnek, de különösen az utóbbi évtizedekben kialakult antropológiai filmezésnek éppen az a jellemzője, hogy maguk az alkotók, a filmek készítői egy személyben művészek, gyakorló filmalkotók és elméleti szakemberek a vizuális antropológia és a néprajzi kutatás területén. Tari János egyike ezeknek a szakembereknek, olyan néprajztudós, aki a film segítségével fejezi ki magát, képekben gondolkozik, és filmalakban adja közre terepmunkája és kutatási eredményeit. A szerző a tudós, az alkotó, a filmkészítő gyakorlati tapasztalataival kiegészítve írt elméleti és módszertani kérdésekről.

 

 

2.700 Ft 2.160 Ft
Gyártó: Szummer Csaba

Freud, avagy a modernitás mítosza

A pszichoanalízis egyik legizgalmasabb kérdése, hogy Freud jogosan állítja-e a pszichoanalízisről, hogy természettudomány, vagy pedig azokat a mintázatokat, amelyekről beszél, Freud nem annyira megtalálta, felfedezte, mint inkább megalkotta. A szerző, a Károli Református Egyetem Pszichológiai Intézetének habilitált docense, az Interkulturális és Szociálpszichológiai Tanszék vezetője ez utóbbi lehetőség mellett teszi le a voksot. Érvei között felvonultatja a huszadik századi filozófia legjelentősebb képviselőit, többek között Husserlt, Heideggert, Wittgensteint és Merleau-Pontyt. Hivatkozik ezen kívül eszmetörténeti kutatásokra, az ezredforduló hamis emlékeket kiváltó kísérleteire, mítoszelméletekre, a nyugati ezoterikus tradíció kutatási eredményeire és más forrásokra is. Mindezek segítségével feltárja előttünk Freud varázslatos mitopoietikus képzelőerejét a mítosz egzisztenciális, kulturális jelentőségét, valamint az a pozitív szerepet, amelyet a mitikus képzelet és mitikus beszédmód homálya játszik mind a vallásban, mind pedig a huszadik század mítoszában, a pszichoanalízisben.

2.500 Ft 2.000 Ft

Leírás

A könyv az idézés működését az újrakonstruálás fogalomértelmezéséből kiindulva vizsgálja a magyar nyelvben. Az újrakonstruálás azt helyezi előtérbe, hogy idézéskor egy, már nyelvileg megkonstruált megnyilatkozás hozzáférhetővé tétele zajlik úgy, hogy a perspektivizáció eltérő módon, de jelöltté válik. Az újrakonstruálás lehetővé teszi, hogy az idézés vizsgálata ne csak az idézni kívánt megnyilatkozásra, illetve annak idézetként való megalkotására terjedjen ki, hanem az idéző adaptív tevékenységének előtérbe helyezésével, az idéző rész bevonásával valósuljon meg. Az újrakonstruálás folyamatának, az idézés megalkotásának az elemzése az idézés esetében megkerülhetetlen diskurzusköziség kérdésével egészül ki.

Az idézés és összetevőinek részletes vizsgálata elsősorban nem szépirodalmi szövegekből álló korpusz kvantitatív elemzésével valósul meg. A magyar nyelvben felvehető idéző konstrukciók megállapítása nemcsak az idézetre fókuszálva történik, hanem az idéző rész bevonásával. Az idézés kidolgozottsága alapján felvehető összetett és elemi jelenetben a referenciális központ működése alapján kialakítható egyenes, függő és szabad függő idézések jellemzése mellett a narratív idézés lehetősége is bemutatásra kerül. Az idéző igék elemzése után a mutató névmási elem működésének vizsgálata során központi kérdéssé az válik, hogy ez mikor és miként valósíthatja meg a diskurzusdeixis műveletét. Majd a tudomány szakszövegeibe ágyazódó idézések elemzése után az önidézés jelenségének vizsgálata is megvalósul. A könyv mellékletében az idéző igék listája található.

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Csontos Nóra
megjelenés 2024
terjedelem 224 oldal
kötés ragasztókötött
isbn 978-963-646-069-3
sorozat Károli könyvek - Monográfia sorozat
Arrow Forward