Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elérhetőség:
Nincs raktáron

A történelem anyaga

Elérhetőség:
Nincs raktáron

A történelem anyaga

Elérhetőség:
Nincs raktáron
20%
2.200 Ft 1.760 Ft
Menny.:db
Elérhetőség:
Nincs raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Lipták Dorottya

Újságok és újságolvasók Ferenc József korában

Mely újságok számítottak a kor átlagolvasójának kedvenc lapjai közé, milyen élményvilágot, értékeket, ízlést közvetítettek? Egyáltalán hol és hogyan olvastak, kikből tevődött össze az olvasópublikum? Léteztek-e bizonyos kultúrális minták, standardok, fogyasztási szokások, amelyek végiggördültek a 19. századi Európán, és sajátos közép-európai színekkel egészültek ki? Ezekre a kérdésekre próbál válaszolni a könyv szerzője, egy speciális sajtótípus vizsgálata segítségével. 

1.850 Ft 1.480 Ft
Gyártó: Kanyó Tamás

Emigráció és identitás

 56-os menekültek Svájcban

Az 56-os forradalom leverése után kb. 200000 magyar hagyta el az országot. Svájc 13000-nek nyújtott menedéket. A munka elsőrangú kérdése: a kiválasztott tanúk beszámolója nyomán az elmúlt korszak emléknyomait felfedezi. Milyen sajátos módon reagáltak új élethelyzetükre a menekültek? A munka magját a velük folytatott beszélgetések képezik.

1.850 Ft 1.480 Ft
Gyártó: Szekeres András

A történész szerszámosládája

A ​Történelem és társadalomtudományok konferencia két éve szerepel az Atelier Magyar-francia Társadalomtudományi Műhely programjában. Célja a történelem és a társadalomtudományok közötti hazai párbeszéd előmozdítása. 

 

1.850 Ft 1.480 Ft
Gyártó: G. Fodor Gábor

Gondoljuk újra a polgári radikálisokat

A ​könyv egy probléma újragondolására vállalkozik. A polgári radikalizmus kérdését ugyanazért kell felvetnünk, amiért Francois Furet tartotta szükségesnek a francia forradalom újragondolását.

1.950 Ft 1.560 Ft
Gyártó: Romsics Gergely

Mítosz és emlékezet

A könyvben politikai mítoszok elemzésére történik kísérlet, visszavezetve az olvasót a Monarchia számtalanszor újraírt felbomlástörténetének forrásvidékére. A munka az elmúlt évszázad mítoszait olyan fiktív elbeszélésekként mutatja be, amelyek alkalmasak meghatározott világszemléletek közvetítésére, a szemtanú „hiteles” beszámolójába kódolva bele az ideológiai tartalmat.

1.950 Ft 1.560 Ft
Gyártó: Sándor Iván

A forradalom visszanéz

Sándor ​Iván könyve több nemzedékhez szól. Azokhoz is, akik még átélték az ötvenhatos forradalmat és szabadságharcot, és azokhoz a fiatalokhoz is, akik talán semmit sem tudnak róla.

1.960 Ft 1.560 Ft

Leírás

A „történelemfilozófia" kifejezés vitathatatlanul nem tartozik a 20. századi francia gondolkodás jellemző értelmezési kategóriái közé. Összehasonlítva a német hagyománnyal, amely Kant és még inkább Hegel óta rendszeres formában kérdezett rá a történelem és a történetiség értelmére, vagy azokkal az erőfeszítésekkel, melyek révén a múlt század közepétől az angolszász filozófia törekedett következetesen a történelem megismerési feltételeinek kidolgozására, jól érzékelhető, hogy a francia történeti gondolkodás nem rendelkezik az említettekhez hasonló egységes irányultsággal. A rendszeresség és a következetesség hiányából ugyanakkor hiba volna a francia történelemfilozófiai törekvések sivárságára következtetni. Valójában, a történelem végső kérdéseire vonatkozó vizsgálódások egy bizonyos fajtájának elmaradása éppen azt tette lehetővé, hogy elsősorban a történeti tapasztalattal, a történeti egyediséggel, illetve a konkrét történészi gyakorlattal kapcsolatos problémák kerüljenek előtérbe: Minden heterogén jellege ellenére a 20. századi francia történeti gondolkodás jelentős teljesítmény, mely azonban nem annyira a történelem „értelmének", inkább a történelem „anyagának" filozófiája. Jelen kötet arra vállalkozik, hogy betekintést engedjen ebbe a pulzáló hagyományba - egyebek mellett Rayrnond Aron, Jacques Maritain, Michel de Certeau, Paul Veyne és Paul Ricoeur szövegeinek közreadásával. 

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Takács Ádám
Megjelenés 2004
Terjedelem 232 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 9639457744
Sorozat Atelier füzetek sorozat
Arrow Forward