Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Irodalmi, történeti, fenomenológiai megközelítések

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

A jóindulat hermeneutikája

Irodalmi, történeti, fenomenológiai megközelítések

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

A jóindulat hermeneutikája

Irodalmi, történeti, fenomenológiai megközelítések

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
4.990 Ft 3.990 Ft
Menny.:db

Irodalmi, történeti, fenomenológiai megközelítések

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Antifilozófusok. Huszonöt időszerű kérdése a kereszténységhez

A könyv olyan radikális keresztény, vagy a kereszténységen töprengő gondolkodók, alkotók egy-egy kérdését mutatja be, akik az európai bölcseleti hagyománynak a görög hagyományoktól eltérő, más fókuszát teremtették meg. Ez részben az akadémiai filozofálással való szembehelyezkedésből, részben pedig e gondolkodók többségére jellemző keresztény hitükből ered. Közös bennük az, hogy a kereszténységhez intézett kérdésük magában rejt egy antifilozófiai hozzáállást, éspedig azáltal, hogy elfogadják azt a kihívást, amelyet Pál apostol a Korinthusiakhoz írt I. Levelében a kereszténység gondolkodási formájáról adott: a keresztről való tanítás őrültség a filozófus elme számára - illetve Pascallal szólva: Ábrahám, Izsák és Jákob Istene nem a filozófusok istene. Az antifilozófus kifejezés Alain Badiou terminusára utal, aki Pál apostolt nevezte így. A szerzőnő kérdése ez: Vajon együtt tudunk-e még gondolkodni a nagy keresztény írókkal és alkotó egyéniségekkel, vajon megmozdítanak-e bennünk valamit azok az elementáris egzisztenciális kérdések, melyek foglalkoztatták őket a Bibliával folytatott beszélgetéseik során? Vajon van-e még a keresztény gondolkodásban elég élet ahhoz, hogy átvegye a stafétabotot ezektől és persze más elődöktől.

2.000 Ft 1.600 Ft
Gyártó: Szabó Márton

Társadalomfilozófiai gondolkodók a 20. században

Korábbi korokban a filozófusok a lét általános problémáit, a megismerés egyetemes törvényeit és az úgynevezett örök igazságokat igyekeztek feltárni, a modernitás kibontakozásával mindezt már a természettudományok szemléletére alapozták.

 

3.990 Ft 3.200 Ft

Fakultások közt

Tudomány, tudás, alkalmazás

 

3.990 Ft 3.190 Ft
Gyártó: Rainer M. János

Bevezetés a kádárizmusba

A könyv középpontjában a kádárizmus áll. Nem végső magyarázat, hanem bevezető, áttekinti a tárgy irodalmát, foglalkozik az előzményekkel és az utótörténettel. A történetek elbeszélése helyett a magyar és térségi jelenkortörténet, azon belül is a XX. század második fele átfogó ábrázolása során felmerülő fogalmak magyarázatára vállalkozik. Nem összegzés: bevezetés a további tisztázás hoz, esetleg vitához.

3.500 Ft 2.800 Ft
Gyártó: Kepe Nóra

A közösségi média önimádó embere

A közösségi média önimádó embere a közösségimédia-felületek elemzésén keresztül napjaink terjedőben lévő emberképének meghatározó vonásait rajzolja meg. A közösségi média által az önmegmutatás és az önmagunkról szóló beszéd egyre inkább individuális vonatkoztatási rendszerben zajlik, ami a közösségben való gondolkodás hanyatlásához vezethet.

2.990 Ft 2.390 Ft

Az árnyjátékos

Sören Kierkegaard irodalomtörténet, eszmetörténet és hatástörténet metszéspontjain

„Az ​"árnyjáték" igencsak kedvelt műfaja volt Kierkegaard-nak. Nemcsak Tivoliban – Koppenhága tarka, dinamikusan fejlődő szórakoztatónegyedében – csodálhatta meg ennek különféle változatait, optikai játékosságát és különös „mimézisét”, de vásári arcélfestőktől, papírkivágás-készítőktől kezdődően a színházban felbukkanó „sziluettekig” szemlélhette a „Schattenspiel” megannyi fajtáját és sajátosságát.

2.200 Ft 1.760 Ft

Kommunikáló kultúrák

A kötet a nyelvi és kulturális infrastruktúra, valamint a kultúraközi kommunikáció kérdéseit járja körül. Egy empirikus kutatás részletes bemutatása során arra is rávilágít, hogy a relatív földrajzi közelség és a történelmi-kulturális sorsközösség, vagy hasonlóság esetén sem tekinthetünk el az interkulturális sajátosságok figyelembe vételétõl.

2.100 Ft 1.680 Ft

Leírás

A jóindulat hermeneutikája című kötet azoknak a szerzőknek az írásait tartalmazza, akiket Fehér M. István halála mélyen érintett, hozzá közelállónak érezvén magukat, tanulmányukkal valamiképpen a vele való kapcsolatuk maradandóságát akarták kifejezni. A hermeneutika, fenomenológia, irodalomelmélet, politikai gondolkodás témakörei mentén kibomló tanulmányok mindegyike valamilyen módon érintkezik Fehér M. István egykori kutatási területével.

 

Mit dem Titel Die Hermeneutik des Wohlwollens enthält der derzeitige Band die Schriften von Autoren, die vom Tod István M. Fehér tief betroffen waren; die sich an ihm nahe gefühlt haben, und die mit ihren Beiträgen die Dauerhaftigkeit ihrer Beziehung zu ihm ausdrücken wollen. Die Studien, die sich entlang der Themen der Hermeneutik, Phänomenologie, Literaturwissenschaft und politischen Denken entfalten, berühren irgendwie das ehemalige Forschungsgebiet von István M. Fehér.

 

A kötet szerzői / die Autoren: Bognár László, Boros Gábor, Csejtei Dezső, Cseri Kinga, Gáspár Csaba László, Friedrich-Wilhelm von Herrmann†, Hörcher Ferenc, Jani Anna, Juhász Anikó, Kerekes Erzsébet, Király V. István†, Krémer Sándor, Kucsera Tamás Gergely, Kulcsár-Szabó Ernő, Kulcsár-Szabó Zoltán, Laczkó Sándor, Lengyel Zsuzsanna Mariann, Loboczky János, Lőrincz Csongor, Marosán Bence Péter, Rosa Maria Marafioti, Mezei Balázs Mihály, Günther Neumann, Nyírő Miklós, Günther Pöltner, Rózsa Erzsébet, Schwendtner Tibor, Ullmann Tamás, Veres Ildikó, Veress Károly, Holger Zaborowski.

 

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Jani Anna,Lengyel Zsuzsanna
Megjelenés 2023
Terjedelem 486 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 978-963-414-991-0
Sorozat A filozófia útjai sorozat
Arrow Forward