Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Exkarnáció és inkarnáció ritmusai

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

A felelő(s) test

Exkarnáció és inkarnáció ritmusai

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

A felelő(s) test

Exkarnáció és inkarnáció ritmusai

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db

Exkarnáció és inkarnáció ritmusai

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Kicsák Lóránt

Aporiák próbatétele

Az Aporiák próbatétele tizenkét tanulmánya a jelenkori filozófiai viták tizenkét alapproblémáját mutatja be: a filozófia mint teória és mint performativitás kérdésétől ember és természet viszonyának kérdésén át a társadalmi tervezés és a totális állam aporiáin keresztül egészen a tolerancia és másság elvi és gyakorlati határainak kitapogatásáig.

Maga a címbéli kifejezés, pontosabban az általa megjelölt törekvés, illetve az ennek révén előidézett gondolati és egzisztenciális tapasztalat Jacques Derrida filozófiai tevékenységének központi eleme. Bár a szövegek közül kettő tárgyalja kifejezetten a dekonstrukció filozófiáját, a dekonstruktív éthosz mindegyik írást áthatja. Áthatja, hiszen, Derrida önértelmezése szerint, a dekonstrukció nem filozófia, nem tudomány, nem módszer, nem doktrína, nem is mechanikusan alkalmazható értelmezői vagy kritikai eljárás, hanem egy különös készenlétre épülő attitűd manifesztációja.

Aporia, ez a filozófia ősi rétegéből ránk hagyományozódott szó valójában a filozofálás eredendő tapasztalatát nevezi meg: a határaira kifuttatott gondolkodás elakadásának, egy helyben toporgásának a tapasztalatát, amely a könyv filozófus hőseinek mindegyikét elérte előbb vagy utóbb, köztük Nietzschét és Heidegger, Husserlt és Mannheim Károlyt, Vajda Mihályt és Jacques Derridát.

Kicsák Lóránt a XIX. és XX. századi német és francia filozófia kutatója, az Egri Eszterházy Károly Főiskola docense. Jacques Derrida műveiből készült fordításai (Az idő adománya, 2013; Bitangok, 2015; Törvényerő, 2016) a francia filozófus egyik legértőbb magyar tolmácsolójává tették. Kutatási területén belül az utóbbi időben különös hangsúlyt kapott a performativitás elmélete és Michel Foucault filozófiai életműve.
3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Ullmann Tamás

Az értelem dimenziói

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: George Berkeley

Tanulmányok az emberi megismerés alapelveiről és más írások

Az Argumentum sorozat újabb kötete Berkeley filozófiai főműveinek és kisebb tudományelméleti írásainak második, jórészt változatlan kiadása. 
3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Pavlovits Tamás

Logika és gondolkodás

A megismerés elméletei a korai felvilágosodásban

 

 

 

 

3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Czétány György

A transzcendentális probléma

Három szintézis harca egy konzisztens valóságért
3.300 Ft 2.640 Ft

A dolgok (és a szavak)

A fenomenológiai kutatás kortárs problémái 

Vissza a dolgokhoz! – ez volt a fenomenológiai mozgalom jelszava. A cél: elfogulatlanul, a megcsontosodott, felül nem vizsgált fogalmi rendszerektõl megszabadulva vizsgálni magát a tapasztalatot, melyben a dolgok adódnak. Az elmúlt évszázadban azonban kiderült, hogy a szavak nem zárhatók ki a filozófiai kutatásból, számot kell vetni az idõközben hagyománnyá nemesedett-rögzült fenomenológiai szövegekkel csakúgy, mint egyéb filozófiai irányzatok és más tudományok eredményeivel.

 

3.300 Ft 2.640 Ft

Leírás

Felelő(s) test.  Exkarnáció és inkarnáció ritmusai című kötet a testi érintettségről, a felelősségről és az alkotásról szóló írásokat foglal magába. A tanulmányok fenomenológiai és pszichoanalitikus szempontokat integrálva vizsgálják a testi önérzékelés és az idegentapasztalat összefüggéseit. Arra a fordulatra fókuszálnak, amelynek során a test spontán, reszponzív, „felelő” léte etikai mélységgel rendelkező, felelős létezéssé alakul át.

A címadó fejezet rákérdez: miért fordul el a test eredeti, alkotó tapasztalásától a gondolkodás, a tudat? S miért kezdi aztán újra kutatni önnön forrásait, pótlólagos inkarnációt keresve? Miért emlegetik oly sokan „embodiment”-ként a testtapasztalást, mintha a tudat, a szellem másodlagos megtestesülése lenne? Milyen dinamikák alakítják testetlenülés testesülés, exkarnáció és inkarnáció ritmusait?

A könyv első felében filozófiai tanulmányokat talál az olvasó, második felében pedig olyan, tematikusan kapcsolódó alkalmazott filozófiai írások szerepelnek, amelyek a pszichoterápia, a mozgás- és táncterápia, a tánc és a sport érzékeny határterületeire reflektálnak. A szerző fenomenológiai témákat kutató filozófus, mozgás- és táncterapeuta. E kötetben újragondolja és speciális témák vonatkozásában továbbviszi A test éthosza című könyvében kidolgozott filozófiai álláspontot.

Paraméterek

Megjelenés 2023
Terjedelem 296 oldal
Kötészet ragasztott, puhatáblás
ISBN 978-963-414-954-5
Sorozat Dasein Könyvek sorozat
Arrow Forward