Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyártó:

A Dél-Dunántúl pusztulása 1683–1685-ben

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

... most van ideje a marhahajtásnak!

Gyártó:

A Dél-Dunántúl pusztulása 1683–1685-ben

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

... most van ideje a marhahajtásnak!

Gyártó:

A Dél-Dunántúl pusztulása 1683–1685-ben

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron
Címkék:
Máté Gábor
20%
3.990 Ft 3.190 Ft
Menny.:db
Gyártó:

A Dél-Dunántúl pusztulása 1683–1685-ben

 

Többet a könyvről
Elérhetőség:
Raktáron

Hasonló termékek

Gyártó: Juhász Katalin

Tiszta sorok

Tanulmányok a tisztaságról és a tisztálkodásról

 A tanulmányok között a régebbi korok köztisztasági viszonyairól, fürdő kultúrájáról, tisztálkodási szokásairól, szappanfajtáiról szóló írások mellett bőségesen találunk jelenkori néprajzi gyűjtéseken alapuló munkákat is, például a takarításról, a hulladék kezelésről, a mosásról, a mosogatásról, illetve a testápolási szokások változásairól.

 

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Babirák Hajnalka

A kaukázusi Georgia

A monográfia szerzője az egyetlen kaukazológus és kartvelológus Magyarországon, a Georgiával foglalkozó tudomány magas szintű művelője, irodalomtörténész, politikai elemző, aki közel húsz éve kutatja a magyar-georgiai kulturális és politikai kapcsolatokat. Második könyve a két ország, két nép közötti kulturális, irodalmi, történeti, tudományos kapcsolatokat összegzi.

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Prónai Csaba

Cigányok Európában - Franciaország

A párizsi rom cigányok dédszülei 1905 körül érkeztek Franciaországba. A rom cigányok különböző útvonalait - a rom cigányok saját tanúságának és a szakirodalomban található megfigyeléseknek köszönhetően - ettől az időponttól kezdve jobban ismerjük.

3.200 Ft 2.560 Ft
Gyártó: Nagy Zoltán

Őseink még hittek az ördögökben. Vallási változatok a vaszjugani hantiknál

A könyv célja a Vaszjugan-folyó menti hantik vallási életének, a vallás szerkezetének bemutatása, továbbá a változás folyamatának elemzése. A vallási rendszer – azaz tanulmányom – kulcsául a szent helyeket és a hozzájuk tartozó képzeteket választottam. Mindenekelőtt azonban össze kell foglalni ismereteinket a vaszjugani hantikról, valamint röviden ismertetni kell kutatásuk történetét is. A szent helyek rendszerének megértéséhez meg kell ismerni a vaszjugani hanti panteont és áldozati rendszert, illetve az itt megfigyelhetõ változásokat is.

3.100 Ft 2.480 Ft
Gyártó: Budai Pál

A Köznép babonái és Balvélekedései ellen való Prédikátziók

Nagybajom 1811–1824

E prédikációk kitűnő forrásai a folklorisztikai kutatásoknak, de jelentősek a köznépi mentalitás történetének alakulását illetően is, mint a debreceni száraz, racionális teológiai szemléletet felváltó felvilágosodott tudományos gondolkodásnak egy kicsit pietista ízű, érzelmesebb változatú prédikációi, amelyek a népi gondolkodás közelébe férkőzve bontakoztatják ki tanításukat és programjukat.

3.000 Ft 2.400 Ft
Gyártó: Fodor István

A bantu nyelvek

A kötet az első magyar összefoglalás a bantu nyelvekről, de tárgyalja a többi afrikai nyelvcsalád és nyelvcsoport témakörét is. A bantu nyelvcsaládhoz tartozó, 600 különböző nyelvet 170 millióan beszélik az Egyenlítőtől délre fekvő területeken. Ezek közül csak 150 létezik írott formában is. A bantu nyelvek többsége a 19. század első harmadától kezdődően jelent meg, közülük megközelítőleg hatvan nyelvről még e században születtek alaposabb leírások német, angol, francia és más utazók, hittérítők, gyarmati tisztviselők, valamint képzett nyelvészeti, néprajzi szakemberek tollából.

3.000 Ft 2.400 Ft

Leírás

áté Gábor értekezése egy unikális tanúkihallgatási jegyzőkönyv beható elemzésén keresztül kalauzolja el olvasóját a török kor végnapjaiba. A könyv egyediségét az adja, hogy a „hagyományos”, az események rekonstrukciójára törekvő, azt a hatalom szemüvegén keresztül láttató makrotörténeti megközelítés helyett a lokalitás kerül a feldolgozás fókuszába. A Szerző a szakterületét jelentő néprajz és a kulturális antropológia eszköztárát felvonultatva a korabeli társadalomszerveződés alsó szféráit (úgymint egyén, család, közösség) teszi láthatóvá. A történelmi félhomályból ily módon kilépő, az őket körülvevő világ ingereire értően reagáló, cselekvő egyének ‒ áldozatok és elkövetők ‒ válnak az események szereplőivé. Az izgalmas mikrotörténeti elemzés az ő sorsukat követi nyomon, és tárja fel összetett viszonyrendszerüket. Az erőszak kultúrájának és a kevéssé ismert önvédelmi mechanizmusoknak tudományos igényű bemutatásán túl, mintegy járulékosan tárul fel a mindennapjaikat meghatározó anyagi kultúra és a magyarok mellett balkáni népcsoportoknak is otthont adó Dél-Dunántúl mint történeti táj.

Végh Ferenc

Paraméterek

Szerzők(vesszővel elválasztva) Máté Gábor
Megjelenés 2022
Terjedelem 338 oldal
Kötészet kartonált
ISBN 978-963-414-841-8
Sorozat Pnekat füzetek sorozat
Arrow Forward